Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2024 17:04
Čas čtení 0:52
Veronika Ábelová

Populární řetězec Starbucks se mohl jmenovat úplně jinak. Zakladatele inspiroval slavný román

Populární řetězec Starbucks se mohl jmenovat úplně jinak. Zakladatele inspiroval slavný román
Zdroj: Flickr/ Dean (leu)/ volně k užití
ZAJÍMAVOSTI HISTORIE KÁVA STARBUCKS
Uložit Uložené

Historie této oblíbené a celosvětově známé značky sahá do roku 1971, kdy byla otevřena první kavárna na slavném trhu Pike Place Market v Seattlu. Co ale předcházelo slavnému názvu Starbucks?

Zvědavost ve společnosti vyvolal příspěvek na Redditu, který vznesl otázku, odkud vlastně název Starbucks pochází. To vzbudilo u ostatních uživatelů zájem a začaly vznikat různé příběhy. Jedním z nich byl například ten, že jeden ze zakladatelů se inspiroval výpravami na lov jelenů, které podnikal v dětství se svým dědečkem. To se ale nakonec ukázalo jako nepravdivé.

Doporučeno
Blíží se Den matek. Máme pro tebe několik tipů, jak strávit den s tou svou Blíží se Den matek. Máme pro tebe několik tipů, jak strávit den s tou svou 9. května 2024 10:15

Řetězec Starbucks založili Gerald Baldwin, Gordon Bowker a Zev Siegl. Ti chtěli, aby název jejich nového řetězce naznačoval dobrodružství a ponechal námořnickou tradici dávných obchodníků s kávou. Jak se zakladatelé dostali k dnešnímu názvu Starbucks a co tomu předcházelo?

Jeden ze zakladatelů Gordon Bowker navrhl, aby se jejich společnost jmenovala podle lodi Pequod z kultovního románu Hermana Melvilla Bílá velryba. Na tom se ale neshodli. Při zkoumání názvů těžařských táborů na Mt. Rainier, jedné z nejznámějších památek poblíž Seattlu, jejich spolupracovník Terry Sheckler narazil na název Starbo. To všechny přivedlo zpět k původnímu nápadu, a to knize Bílá velryba. Jméno prvního důstojníka na lodi Pequod totiž bylo Starbuck. 

Terry Sheckler zároveň navrhl ikonické logo mořské panny, při jehož výrobě se inspiroval starou dřevořezbou sirény. Zakladatelé totiž chtěli ponechat námořnické téma. Na původním logu byla mořská panna nahoře bez. To se změnilo v roce 1987, kdy společnost koupil Howard Shultz. Logo se rozhodl ponechat, ale nechal ho poupravit tak, aby bylo méně riskantní.

Starbucks
Zdroj: Starbucks
Zpět
Sdílet
Diskuse