Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2024 v 16:35
Čas čtení 0:38
Anna-Marie Hanzlíková

Kde v Evropě se vykoupeš v nejčistší vodě? Je to blíž, než si myslíš

Kde v Evropě se vykoupeš v nejčistší vodě? Je to blíž, než si myslíš
Zdroj: Pexels/Felipe Marcó/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ KDE SE KOUPAT RAKOUSKO
Uložit Uložené

Dobrou zprávou je, že vodu skvělé kvality ke koupání máme na většině území Evropy.

Obecně jsou samozřejmě moře a oceány ke koupání lepší než řeky či jezera, ale podle Evropské environmentální agentury ti ve většině evropských vod žádné nebezpečí z koupání nehrozí. Její výzkum cituje portál Euronews. Podle něj je 89 procent koupání na pobřeží v excelentní kvalitě, u ohraničených vodstev je to o deset procent méně.

Doporučeno
Tohle jsou prý nejošklivější stavby na světě. Nechybí ani pražská dominanta Tohle jsou prý nejošklivější stavby na světě. Nechybí ani pražská dominanta 4. června 2024 v 7:45

Kde tedy najdeš ty nejčistší vody? Nejlepšího stupně kvality dosáhla v 85 procentech hodnocená vodstva na Kypru, v Chorvatsku a u našich sousedů v Rakousku. Žebříčku pak kraluje Řecko, které jich má 95 procent.

Bez starostí můžeš skočit šipku i v Albánii, Belgii a Estonsku. Bodují i naši další sousedé v Polsku a také v nedalekém Maďarsku. Tam všude splňuje nejvyšší standard kvality na 70 procent vodstva.

Kde si naopak dát pozor? Na opačném konci škály, tedy u vod kvalifikovaných jako neuspokojivých, se nacházejí tři procenta vod ve Švédsku, Nizozemsku, Irsku nebo Estonsku. To je ale opravdu jen zlomek, obecně mělo loni 96 procent vod uspokojivou kvalitu.

Domů
Sdílet
Diskuse