Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2024 v 14:30
Čas čtení 0:32
Anna-Marie Hanzlíková

Používáš AI v práci? Většina lidí se u toho prý cítí jako lenoši a podvodníci

Používáš AI v práci? Většina lidí se u toho prý cítí jako lenoši a podvodníci
Zdroj: Pexels / Andrea Piacquadio / volně k užití
TECH PRÁCE UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Možná ten pocit znáš. Naučil*a ses používat umělou inteligenci, a tak najednou zvládneš úkol rychleji a efektivněji než kolegyně či kolega. Jenže se u toho cítíš jako podvodník, navíc ještě líný.

Pokud takové pocity zažíváš, nejsi rozhodně sám*sama. Podle reportu softwarové společnosti Asana se někteří z pracujících bojí, že jim jejich kolegové a kolegyně na používání AI přijdou.

Doporučeno
Tohle jsou prý nejošklivější stavby na světě. Nechybí ani pražská dominanta Tohle jsou prý nejošklivější stavby na světě. Nechybí ani pražská dominanta 4. června 2024 v 7:45

Celá čtvrtina z víc než pěti tisíc dotazovaných uvedla, že se obává, aby je ostatní kvůli AI neměli za líné. Téměř čtvrtina (23 procent) také přiznává obavu, že ji ostatní považují za podvodníka. Celá třetina oslovených má strach, že umělá inteligence lidi jednou nahradí.

Podle jedné z autorek výzkumu Rebeccy Hinds si podobné domněnky lidé vytváří kvůli nedostatečným pokynům a osvětě ohledně AI od zaměstnavatelů, jak uvedla pro CNBC.

V USA využívá generativní nástroje umělé inteligence 57 procent zaměstnanců a zaměstnankyň, ve Velké Británii je to 48 procent. Uvádí, že se tím jejich efektivita zvýšila o 69 procent. Drtivá většina ale říká, že jim zaměstnavatel neposkytl žádné školení ani jiný trénink.

Anketa:
Používáš v práci nebo ve škole umělou inteligenci?
Jasně, už se bez toho neobejdu.
Sem tam si nechám s něčím pomoci.
Vůbec. 
Jasně, už se bez toho neobejdu.
18 %
Sem tam si nechám s něčím pomoci.
64 %
Vůbec. 
18 %
Domů
Sdílet
Diskuse