Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je vytvořen v rámci mediální spolupráce se společností Beats for Love.
20. června 2024 v 12:00
Čas čtení 2:38

Takhle zní první song Davida Guetty, do EDM má daleko. 7 zajímavostí, které o slavném DJovi nevíš

Takhle zní první song Davida Guetty, do EDM má daleko. 7 zajímavostí, které o slavném DJovi nevíš
Zdroj: Beats for Love
KULTURA DAVID GUETTA ELEKTRONICKÁ HUDBA
Uložit Uložené

Jsi fanouškem Davida Guetty? Schválně, jestli jsi o něm věděl*a tohle.

Přezdívá se mu kmotr EDM (electronic dance music). Připisuje se mu, že vyzdvihl EDM z undergroundu a udělal z něj mainstreamovou záležitost. Získal dvě Grammy a mnoho dalších ocenění. Má za sebou dlouholetou kariéru, koncerty ve slavných klubech, jako je Ushuaïa na Ibize, zahrál si na Tomorrowlandu, Coachelle, Creamfields a mnoha jiných světových festivalech. Když se řekne elektronická hudba, David Guetta je zkrátka jedno ze jmen, která tě napadnou jako první.

Tahle hvězda letos zavítá do Česka na festival Beats for Love. Jestli jsi jeho fanouškem, určitě si nenech ujít příležitost vidět ho naživo. Beats for Love se koná od 3. do 6. července v areálu Dolní Vítkovice v Ostravě. Festival slaví desáté výročí a k této příležitosti přiváží hvězdy světového formátu. Kromě Davida Guetty vystoupí také W&W, Becky Hill, Eric Prydz, Lost Frequencies a další jména ze špičky světové dance music. Své si v nabitém line-upu najdeš i jako příznivec drum & bass, techna, PSY (psychedelický trance) a dalších žánrů. Účast Davida Guetty na českém festivalu je skvělá příležitost podívat se na jeho život a kariéru trochu podrobněji. Tak pojďme na to.

nakupuj vstupenky na beats for love
Beats for Love
Zdroj: Beats for Love

1. Začínal jako klubový DJ, rodiče z něj neměli radost

David Pierre Guetta se narodil v Paříži a ve Francii strávil své dětství. Jeho matka byla učitelkou filozofie a otec sociologem. Začínal v pařížském klubu Broad Club, kde hrál hlavně populární songy, k house music se dostal až později. Sám Guetta se v rozhovoru pro Billboard.com vyjádřil, že jeho rodiče byli intelektuálové a nelíbilo se jim, že se chtěl stát DJem. V té době se nejednalo o prestižní profesi jako dnes, David tak podstupoval velké riziko, že se jeho kariéra nerozjede. 

2. Jeho první nahrávka nebyla taneční

Jak už jsme zmínili, house music neprovázela Davida od začátku kariéry. Jeho první nahrávka byla překvapivě hiphopová. S francouzským rapperem vytvořili song „Nation Rap“. Dokonce k němu byl natočen videoklip, takže si tenhle poklad z devadesátek můžeš pustit i dnes. 

3. Má vlastní dokument 

1. září 2011 došlo k vydání dokumentárního filmu, který mapuje život Davida Guetty. Obsahuje záběry z významných koncertů, rozhovory s jeho spolupracovníky a umělci, jako jsou Kelly Rowland, Snoop Dogg, will.i.am, Taio Cruz, Ludacris, Afrojack nebo Avicii. Nechybí ani osobní záběry, vyjádření manželky a kamarádů. Dokument najdeš pod názvem „Nothing but the Beat“.

4. Podílel se na tvorbě „I Gotta Feeling“ od Black Eyed Peas

Skupina Black Eyed Peas si Davida Guettu přizvala ke spolupráci na jednom ze svých největších hitů. Song ovládl žebříčky prestižních hitparád, včetně americké Billboard Hot 100, a stal se legendou, která tě spolehlivě roztančí i dnes. Je součástí pátého alba Black Eyed Peas s názvem „The E.N.D.“.

5. Jeho song se stal hymnou fotbalového mistrovství

Dalším velkým úspěchem francouzského DJe je ambasadorství pro UEFA Euro 2016. Oficiální písní turnaje se stala „This One's for You“, ke které nazpívala vokály švédská zpěvačka Zara Larson. Píseň zazněla na zahajovacím i závěrečném ceremoniálu turnaje, před a po každém zápasu. Po skončení mistrovství ještě DJ vytvořil několik remixů. I tuhle pecku nejspíš uslyšíš na Beats for Love naživo.

6. Je nejlepší DJ světa

Server DJ Mag každoročně vydává žebříček 100 nejlepších DJs světa. A tomu letošnímu kraluje právě David Guetta. Není to však poprvé. Tento titul obdržel už v roce 2011, poté ještě v letech 2020 a 2023. Podobných úspěchů má na svém kontě celou řadu. Už v roce 2008 například získal ocenění Best House DJ, o rok později se v žebříčku DJ Mag umístil třetí. Získal dvě Grammy Awards (a má 13 nominací), American Music Award, Billboard Music Award, Brit Award, iHeartRadio Music Award, nominace na MTV Video Music Award a mnoho dalších.

7. Letos se stal potřetí otcem

Posledním faktem je milá zpráva z osobního života. Letos v březnu se David Guetta stal potřetí otcem. Se svou partnerkou Jassicou Ledon mají chlapečka Cyana, jehož narození oznámil na svém instagramovém profilu, kde mu pogratulovali i slavní kolegové z hudebního průmyslu jako DJ Tiësto, ale třeba i Ivanka Trump. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Guetta (@davidguetta)

Zpět
Sdílet
Diskuse