Chystáš se do lesa na houby? Tak nejdříve v našem kvízu zkus, zda dokážeš odlišit jedovaté druhy od těch jedlých.
Zamlaskáš si a zvoláš slastné mňam, když sníš tuhle houbu? Nebo si naopak spíš zavoláš do pár hodin rychlou s podezřením na otravu? Otestuj před odchodem do lesa své houbařské znalosti v našem kvízu!
KVÍZ: Rozeznáš jedovaté houby?
Zdroj:
wikipedia/volně k užití
110
Začneme zlehka. Co se stane, když sníš tuhle krásku usmaženou?
Pochutnáš si.
Otrávíš se.
Vysvětlení
No jasně, smlsneš si na houbové smaženici, protože na fotce je hřib hnědý.
Zdroj:
Unsplash/Егор Камелев/volně k užití
210
A co tahle červenka?
Mňam!
Mňam?! Vždyť je jedovatá!
Vysvětlení
No dobře, na začátek jsme hodní. Možná ale nevíš, že muchomůrka červená je jedovatá jen lehce a smrtelná otrava je u ní vzácná. Bylo by ti jen hodně špatně, možné jsou i halucinace.
Zdroj:
Wikipedia∕AMANITA CAESAREA
310
Na obrázku je další muchomůrka. Tak co, je tahle jedlá?
Není, je jedovatá.
Delikatesa!
Vysvětlení
Muchomůrka císařská je jedna z nejvíce ceněných hub a opravdu je vyhlášenou delikatesou. Pozor ale, v lese ji stejně nesbírej. V Česku je totiž pro svoji vzácnost chráněná.
Zdroj:
Wiki Commons/volně k užití
410
Co tahle šťavnatě hnědá houba?
Jedlá.
Jedovatá.
Vysvětlení
Tuhle houbu si dobře zapamatuj a dávej na ni pozor. Je to totiž pavučinec plyšový, nejjedovatější houba na našem území. Obsahuje smrtící koktejl toxinů, které ale mají dlouhou inkubační dobu. Ledviny začnou selhávat klidně až po týdnech až měsících.
Zdroj:
Wikimedia Commmons
510
Co tahle nádhera?
Jedlá.
Jedovatá.
Vysvětlení
Na obrázku je hlíva ústřičná, obecně jedna z nejoblíbenějších jedlých hub.
Zdroj:
Wikimedia Commmons
610
Co tahle houba rostoucí ve skupinách obvykle ze stromu?
Nejíst!
Mňam!
Vysvětlení
Jasné mňam! Penízku sametonohou milují ve východní Asii, v čínské a japonské kuchyni jde o nepostradatelnou ingredienci.
Zdroj:
Wiki Commons/volně k užití
710
Co tenhle typicky červeně zbarvený druh hřibu?
Jedovatý.
Jedlý.
Vysvětlení
Na tenhle hříbek opatrně. Na obrázku je jedovatý hřib satan.
Zdroj:
Wikipedia / Borch3kawki
810
Co tahle houba s typickým černým výtrusným prachem?
Jedlé.
Jedovaté.
Vysvětlení
Šiškovec černý se konzumuje buď fritovaný v sádle, nebo v typicky tmavém vývaru. Využívají se ale jen klobouky a doporučuje se sbírat jen mladší plodnice.
Zdroj:
Wikipedia / John Kirkpatrick (natashadak)
910
Dal*a by sis na talíř tuhle houbu?
Jasně, známá mňamka.
Ne, proslulá jedovatost.
Vysvětlení
Jestli jsi někdy jedl*a tradičního houbového kubu, tak dost možná právě ze stročků. Právě ty se v receptech doporučují nejčastěji.
Zdroj:
Wiki Commons/volně k užití
1010
No a závěrem: Pochutnal*a by sis na tomhle zeleném úlovku?
Jasně.
Ne, je to jed!
Vysvětlení
Na obrázku je holubinka trávozelená, která se podobá muchomůrce zelené. Na téhle si ale pochutnat můžeš, nejlépe prý chutná vypražená do škvarků.