Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
včera 1. července 2024 v 13:00
Čas čtení 9:14
Tereza Šnajdrová

Ben Cristovao: Všichni umíme být trochu toxic. Svoje místo jsem si vydřel, musel jsem se zbavit cejchu rychlokvašky

Ben Cristovao: Všichni umíme být trochu toxic. Svoje místo jsem si vydřel, musel jsem se zbavit cejchu rychlokvašky
Zdroj: Refresher/David Marcin
REFRESHER BEN CRISTOVAO ČESKO ROZHOVOR
Uložit Uložené

Přinášíme ti rozhovor se zpěvákem Benem Cristovaem.

Festival Metronome na čtvrtek 20. června přichystal tajný koncert. Jak se ukázalo, měl ho na svědomí Ben Cristovao a ještě předtím, než s akustickou kytarou potěšil stovky návštěvníků a návštěvnic, si udělal čas i na rozhovor s námi. 

Společně jsme se bavili o Benových začátcích, o tom, jak se mu podařilo proniknout do české rapové scény, ale také o tom, co v posledních měsících tolik víří vody internetu. Ben nám vysvětlil svůj vztah k ženám, explicitní texty a řeč přišla i na toxicitu ve vztazích. Kde můžeš Bena vidět live? A kdy se dočkáme nové desky? Čti dál a dozvíš se to!

Doporučeno
Nikola ze Survivora: Mikýř mi daroval peníze na splnění snu, Martyho počínání se mě hrozně dotklo Nikola ze Survivora: Mikýř mi daroval peníze na splnění snu, Martyho počínání se mě hrozně dotklo 26. června 2024 v 8:00

Vezmu to pěkně od začátku. Ty ses proslavil v roce 2009, když ses zúčastnil soutěže SuperStar. Máš pocit, že právě to odstartovalo tvoji kariéru?Rozhodně ano. Nebýt SuperStar, vůbec bych nezačal tvořit. Ale byla to relativně náhoda. Koncept SuperStar jsem neznal, nešel jsem tam primárně zpívat, spíše tančit (smích). Nakonec se z toho ale vyloupla příležitost, kterou jsem vzal a začal na ní stavět.

Zprvu to samozřejmě bylo náročné. Když pocházíš z takové soutěže, tak na sobě automaticky máš cejch rychlokvašky a lidi se ti spíš smějou. Ale šel jsem dál a dělal jsem, co bylo v mých silách, abych se toho cejchu zbavil. Aby na mě lidi začali koukat skrze moji tvorbu, a nejen skrze to, odkud jsem přišel.

Ben Cristovao
Zdroj: Refresher/David Marcin

Kdyby ses měl znovu rozhodovat, zda se SuperStar účastnit, nebo ne, šel bys do toho? Doporučil bys dnes tuhle zkušenost začínajícím umělcům*umělkyním?Myslím, že dnes už účast v takové soutěži není potřeba, protože lze prorazit i jinak – třeba na sociálních sítích. V době, kdy jsem s hudbou začínal já, ale nic takového nebylo. Instagram ještě v Česku neexistoval, Facebook se teprve rozjížděl… takže moji cestu tvořila spíše náhoda, ze které jsem se snažil vytěžit maximum.

Ale jasně, i talentová soutěž je cesta. Třeba pro ty lidi, kteří nechtějí začínat od nuly a potřebují mít do začátku nějaký push. To je přesně to, co jim taková soutěž může dát.

Musíš mít techniku, unikátní flow, musíš být schopná udělat něco jinak a zaujmout lidi. A jakmile to máš, tak si tě rap vezme sám.

Tvoje tvorba byla zpočátku mainstremovější, celou dobu jako by ses pohyboval na okraji rapové scény, a ne a ne se dostat dovnitř. To se ti ale nakonec povedlo a na svém kontě máš třeba i projekt s NikTendem. Kdy nastal ten zlom, že tě rapová scéna začala brát? Je to hodně o tom, že jsem se vyvíjel jako textař, jako zpěvák i jako rapper. I když to chvíli trvalo. Když s rapem začneš později, tak tvoje texty nejsou tak kvalitní a rapperům, kteří to dělají už od mládí a věnují se jenom tomu, nesaháš ani po kotníky. Ty začneš jako rychlokvaška, posuneš se na zpěváka a pak najednou přijdeš s tím, že chceš zkusit i rapovat. Je to dlouhá cesta.

Aby tě ostatní vzali mezi sebe, musíš rap dělat fakt dobře. Musíš mít techniku, unikátní flow, musíš být schopná udělat něco jinak a zaujmout lidi. A jakmile to máš, tak si tě rap vezme sám, přijme tě do své kultury. Pokud tohle nemáš, tak do té komunity nepatříš.

Doporučeno
Celý den jsem na festivalu na všechno říkala „ano“. Oslovila jsem muže cheesy balicí hláškou a dala si rave do ranních hodin Celý den jsem na festivalu na všechno říkala „ano“. Oslovila jsem muže cheesy balicí hláškou a dala si rave do ranních hodin 19. června 2024 v 13:00

Zmiňuješ, že ses vyvíjel i textově, a ruku na srdce, rapové lyrics jsou většinou o sexu a ženách. Máš pocit, že takové texty více táhnou? Nebo proč tomu tak je?Nemám pocit, že by takové texty víc táhly. Pokud mám ale mluvit o své tvorbě, tak dělám, dělal jsem a budu dělat různé typy textů, a to podle toho, s kým jsem ve studiu, jaký je mood, co mi říká beat a tak dále. Spousta lidí si myslí, že máme nějakou agendu, směr nebo potřebu to textově pushovat, ale není to tak.

Když se do studia zavřu s Davidem Kollerem, uděláme nejlepší rockový song. Když se tam zavřu s Milion+, NikTendem, tak udělám nejlepší rapovej song. Když se tam zavřu s motivačními kluky, uděláme Těžký Váhy. Jsem chameleon a vždy chci udělat to nejlepší.

Třeba před dvěma lety jsem udělal album, na kterým je podle mě můj nejlepší rapový song. Možná i nejlepší song, jaký jsem kdy udělal. Jmenuje se Pamatuju a je o rasismu. O tom, jak jsem vyrůstal obklopený rasismem, jak mě to ovlivňovalo, co si z toho beru a jak to zužitkuju v budoucnu. Něco takového se snažím dělat každé dva roky – podívej se třeba na dnes už kultovní song Smítko, který když zahraju live, tak ho zná úplně každý. Přitom má úplně jinou texturu než nějaké aktuálnější tracky.


Takže záleží. Je to o náladě, o tom, že si na sebe častokrát vezmu nějaký charakter, nějak ho vykreslím a udělám ze sebe třeba nějakého macha. Lidi ale vědí, že doopravdy takový nejsem, že je to umění a umění není doslovné.

Ženy jsou různé, ne všechny chtějí slyšet jen opěv a slušné řeči. Některé chtějí drsnější slova, sprosté texty...

Ze tvých textů mám pocit, jako bys ženy miloval i nenáviděl zároveň. Jaký vztah k nim máš?

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční
1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 162695 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Ben Cristovao otevřeně o svém vztahu k ženám.
  • Proč ve svém songu použil slovo „dě*ka“.
  • Co chtěl tímto songem vyjádřit.
  • Jestli podle něj může hudebník uspět i bez sociálních sítí.
  • O vztahu s Annet X.
Domů
Sdílet
Diskuse