Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. června 2024 v 10:52
Čas čtení 0:55
Anna-Marie Hanzlíková

Mrakodrap v Ostravě má být nejvyšší budovou v Česku. Takto bude vypadat

Mrakodrap v Ostravě má být nejvyšší budovou v Česku. Takto bude vypadat
Zdroj: ADEPT
KULTURA ARCHITEKTURA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Mrakodrapu přezdívají Slza. V soutěži o jeho podobu vyhrálo studio ADEPT.

V moravskoslezské metropoli by měl stát do roku 2032. Mrakodrap překoná dosavadní tuzemské rekordy, měl by být vůbec nejvyšší budovou v Česku.

Doporučeno
Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic 25. června 2024 v 9:30

„Ostrava Towers Complex má ambici stát se nejvyšší budovou v České republice. Výška vyšší rezidenční věže bude 170 metrů,“ uvedla mluvčí projektu Michaela Vávrová.

Stát bude v ulici Těžařská, v těsné blízkosti Nové Karoliny. „Ambiciózním aspektem vítězného návrhu je bezpečné napojení dnes dopravou odříznuté parcely na existující živý bulvár, díky čemuž bude dokončena urbanistická osa směřující k Trojhalí,“ upřesnila Vávrová.

Vevnitř pak najdeš byty a kanceláře, ale také vyhlídku, hotel, konferenční prostory, restaurace, obchody nebo spa. 

Slza, mrakodrap, OstravaSlza, mrakodrap, OstravaSlza, mrakodrap, OstravaSlza, mrakodrap, Ostrava
Zobrazit galerii
(4)

Dánové vyhráli nad čtyřmi konkurenty. Druhý skončil návrh nizozemského ateliéru MVRDV a třetí KAAAN Architecten taktéž z Nizozemska, informuje server Stavby MS kraji. Další se pak umístilo londýnské studio Bogle Architects a nizozemské IND [Inter.National.Design].

„Vítězný návrh přináší tolik potřebné propojení mezi prostranstvím u obchodního centra Forum Nová Karolina a jeho okolím. Velice se mi líbí pojetí parteru, které umožňuje pohodlný pohyb chodců všemi směry, a navíc vytváří náměstíčko pro setkávání i komunitní aktivity. Celý projekt Ostrava Towers Complex hodnotím jako ambiciózní a po jeho realizaci naše město získá další dominantu s rukopisem renomovaných architektů,“ hodnotí výsledek primátor Ostravy Jan Dohnal.

Doporučeno
Hitovka Netflixu bude mít druhou sérii. Objeví se i řada nových postav Hitovka Netflixu bude mít druhou sérii. Objeví se i řada nových postav 26. června 2024 v 18:03

Studio ADEPT navrhlo třeba univerzitní kampus ve švédském Falunu nebo Novou školu architektury v dánském Aarhusu. Ta získala v roce 2024 nominaci na Cenu EU za současnou architekturu (Cena Miese van der Rohe).

Domů
Sdílet
Diskuse