Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2024 v 12:49
Čas čtení 1:13
Anna Vondráková

Olympijská kolekce je tady. Moderní zpracování tradice, kterým chtěl autor zaujmout

Olympijská kolekce je tady. Moderní zpracování tradice, kterým chtěl autor zaujmout
Zdroj: olympijskytym.cz/Jakub Zeman
MÓDA JAN ČERNÝ LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024
Uložit Uložené

Už 26. července se v ní český olympijský tým představí na zahajovacím ceremoniálu v Paříži. Oblečení nese tradiční české barvy v moderním pojetí. S pořadatelskou zemí pak sportovce spojí oblíbený trenčkot.

„Ani v davu nás rozhodně nikdo nepřehlédne. Právě toho chceme dosáhnout v srdci Paříže, hlavního města módy,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Letošní kolekce tak měla za úkol především zaujmout, ale i poskytnout moderní a pohodlné řešení pro mladé sportovce. Autorem byl proto zvolen mladý návrhář Jan Černý.

Doporučeno
Mrakodrap v Ostravě má být nejvyšší budovou v Česku. Takto bude vypadat Mrakodrap v Ostravě má být nejvyšší budovou v Česku. Takto bude vypadat 28. června 2024 v 10:52

„Je jasné, že se to nebude líbit každému a kolekce najde i odpůrce. Ale co se týče mladého publika a trochu jiné než sportovní scény, tohle je přesně to, co jsme potřebovali a co nám může zajistit průnik k úplně jiné skupině lidí,“ upozornil kanoista Lukáš Rohan, který se na tvorbě kolekce podílel z pohledu sportovců.

„Těším se, jak kolekce vyzní v prostředí Paříže – města módy –, v porovnání s kolekcemi ostatních zemí. První ohlasy od sportovců, kteří kolekci už viděli, jsou extrémně pozitivní, což mi dává krásný pocit zadostiučinění,“ dodal sám autor kolekce Jan Černý.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český olympijský tým 🇨🇿 (@olympijskytym)

Hlavní barevnou paletou je samozřejmě červená, modrá a bílá. Zpracována je však v modernějších odstínech a na doplňcích (šátku, ponožkách a teniskách) barvy rozbíjí i hráškově zelená. Na oblečení se poté objevují nápisy CZE a české vlajky v podobě „razítek“. Nejvýraznější část kolekce propojuje český baloňák s trenčkotem, ten je totiž ve Francii velmi oblíbený. 

Doporučeno
Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku 1. července 2024 v 8:00

Zajímavým prvkem kolekce je modrý Rorschachův vzor na plášti. Odkazuje na malíře a grafika Vladimíra Boudníka, který se narodil v roce 1924. V tomto roce totiž naposled proběhly olympijské hry v Paříži. 

Anketa:
Líbí se ti nová olympijská kolekce?
Ano.
Ne.
Ano.
45 %
Ne.
55 %

Kolekci samozřejmě oblékne i paralympijský tým, jen s jednou malou úpravou. „Místo kabátu budou mít naši sportovci kratší bundy, které jsou pro sportovce na vozíku přece jen vhodnější. Zbytek nástupové kolekce je naprosto totožný, paralympionici tak do Paříže pojedou přesně v duchu svého hesla Stejní, ale jiní,“ vysvětlil Zbyněk Sýkora, předseda Českého paralympijského výboru.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český olympijský tým 🇨🇿 (@olympijskytym)

Domů
Sdílet
Diskuse