Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. srpna 2024 v 7:00
Čas čtení 3:48
Timotej Gašper

Vysvětlujeme kauzu Mr. Beast. Nejsledovanější youtuber čelí obviněním z velkých podvodů a dokonce i týrání

Vysvětlujeme kauzu Mr. Beast. Nejsledovanější youtuber čelí obviněním z velkých podvodů a dokonce i týrání
Zdroj: Moose Toys / MrBeast
OSOBNOSTI YOUTUBE
Uložit Uložené

Stovky populárních videí z něj udělaly globální superstar. Dnes jsou tu však dvě další videa, která mohou celou jeho kariéru položit. Takhle probíhá internetová kauza, kterou v současnosti řeší nejsledovanější youtuber Mr. Beast.

Mr. Beast, vlastním jménem James Donaldson, je jednou z nejznámějších internetových osobností současnosti. Američanovi se na YouTube podařilo nashromáždit 309 milionů odběratelů, což z něj činí s velkým náskokem nejsledovanějšího tvůrce na této platformě.

Jeho videa dosahují stovek milionů zhlédnutí a díky zajímavému a napínavému obsahu se mu daří udržet diváky přilepené k obrazovce od samého začátku až do konce. Věnuje se především různým výzvám a dobrodružstvím a většina jeho videí je o penězích.

V tomto článku se dočteš:
  • V čem spočívá úspěch Mr. Beasta.
  • Jakým čelí obviněním.
  • Jak se proti nim brání.

Jimmy Donaldson postavil svůj tvůrčí koncept na rozdávání peněz, aut nebo dokonce soukromých ostrovů těm, kteří vyhrají soutěž nebo výzvu. Je také autorem nápadů, jako je pohřbívání lidí zaživa, přečtení celého slovníku nebo počítání v přímém přenosu do 100 tisíc.

Největší filantrop, nebo obyčejný podvodník?

Vybral 20 milionů dolarů na vysazení 20 milionů stromů. Odstranil z oceánu více než tunu odpadků. Postavil studny v Africe, pomohl tisíci slepých lidí vidět a tisíci hluchých slyšet, daroval miliony na charitu, rozdal více než sto aut a letadlo k tomu. Daroval dva soukromé ostrovy, adoptoval každého psíka v útulku a prodal lidem domy za jediný dolar.

Zní to, že Mr. Beast je největší filantrop nejen v internetové komunitě a videa natáčí pouze s dobrými úmysly. Že touží obdarovávat lidi, ať už jde o naturálie nebo finance. Donaldson, jehož majetek v roce 2024 činí přibližně 500 milionů dolarů, vybudoval kolem své práce a společnosti doslova impérium. Do výroby a tvorby každého videa je ochoten investovat miliony dolarů, pracují pro něj desítky lidí a svou popularitu pak podtrhl ještě výrobou vlastních hamburgerů, čokolády nebo naposledy hraček.

mr beast
Zdroj: Moose Toys / MrBeast

Bylo však jen otázkou času, kdy se o jednom z nejslavnějších lidí na světě objeví kontroverze, pomluvy nebo urážky. Zatímco v minulosti se mu podařilo vyřešit několik drobných průpovídek doslova během několika hodin, nyní čelí problémům, které se pravděpodobně nepodaří snadno zamést pod koberec.

 
Bývalý spolupracovník a zaměstnanec týmu Mr. Beasta DogPack404 zveřejnil začátkem srpna na YouTube video s tváří Jamese Donaldsona s naprosto jednoznačným názvem Pracoval jsem pro Mr. Beasta a je to podvodník“.

Mr. Beast je nyní ikonou pro mnoho tvůrců po celém světě. Miliony lidí se snaží dostat do jeho videí a bojují o výhry, které nabízí – včetně dětí. Co tím tedy chtěl DogPack404 vlastně říct?

Jeho video neotřáslo jen komunitou na YouTube. Tento bývalý zaměstnanec tvrdí, že celá tvorba Mr. Beasta je z podstaty falešná. V propracovaném, téměř 54minutovém videu krok za krokem vysvětluje, jak nejsledovanější YouTuber svým fanouškům lže a kolik ze zdánlivě pravých věcí je ve skutečnosti pouhý podvod.

Falešní lidé ve videu

Všechna nejsledovanější videa Mr. Beasta mají v podstatě stejný koncept, a to ten, jak dokáží upoutat pozornost diváka od první do poslední vteřiny. Jak se shodují i odborníci na produkci YouTube, Mr. Beast jednoduše přivedl algoritmus doporučování a sledovanosti videí k šílenství tím, jak poskládal audiovizuální stránku svých videí.

Mr.Beast
Zdroj: instagram @mrbeast

Jeho soutěžní videa obsahují komplexní emoce, spoustu peněz a zapojují pravidelné diváky Mr. Beasta. Druhým typem jsou ta, kde on a jeho nejbližší tým plní různé výzvy nebo testují nejdražší vymoženosti moderního světa. DogPack404 o nich vznesl několik závažných obvinění. To, že scénář a videa nějak upravuje, aby byla co nejepičtější a nejnapínavější, není až takový prohřešek.

Co však jeho pověst řádně pošramotilo, je tvrzení, že náhodní lidé ve videích vůbec nejsou náhodní. Donaldson do videí často prý obsazuje zaměstnance, jejich přátele nebo rodinné příslušníky, kteří předstírají, že jsou náhodnými pozorovateli.

DogPack404 tvrdí, že byl svědkem toho, jak někdo ve videu získal finanční výhru, ale tím že šlo o fake, žádné peníze se k výherci nedostaly.

Je to sociopat a tyran, tvrdí jiný bývalý zaměstnanec

DogPack404 se nespokojil s jedním videem. Druhé video s názvem „Pracoval jsem pro Mr. Beasta, je to sociopat.“ Tam zpovídá další lidi, kteří pro Beasta pracovali.

Donaldson je také obviněn ze zneužívání a provozování nelegálních loterií, kterých se mohou účastnit děti. Ve Spojených státech amerických je nelegální lákat děti na výhru peněz za nákup předmětu v určitém časovém limitu. Toho se Mr. Beast dopouštěl například v souvislosti s prodejem svého merche.

Další ranou bylo odhalení, že Mr. Beast vědomě spolupracoval s mužem, který byl obviněn ze sexuálního obtěžování nezletilé dívky. Potenciální predátor byl dokonce účastníkem videa, kde k němu slavný youtuber přímo promlouval, uvádí Mirror.

DogPack404 přidal obvinění, že údajně vědomě platil Afroameričanovi ve svém týmu méně peněz než ostatním. Společnost přitom měla fungovat tak, že pokud někdo vyjádřil nesouhlas nebo námitky proti Beastovu názoru, byl automaticky propuštěn.

Asi nejhorším obviněním je ale údajné špatné zacházení. Pro úspěch videí je Donaldson údajně ochoten psychicky týrat a emočně vydírat lidi, kteří buď chtějí z natáčení odejít, nebo nechtějí projevit emoce, které po nich štáb požaduje. Záminkou jsou vždy peníze, které lidé, často v tíživé situaci, zoufale potřebují. Po dvou videích od DogPacka404 je prý na cestě třetí s ještě větším odhalením.

Vymaže komentáře a připraví si armádu právníků

Fanoušci se rozdělili na dvě skupiny, přičemž jedna Mr. Beasta brání a druhá ho odsuzuje. Mezi názory, které mladého youtubera hájí, je i přiznání bývalého zaměstnance, který tvrdí, že DogPack404 během práce v Beastově týmu užíval drogy.

Reakce od samotného Donaldsona zatím nepřišla. Tedy alespoň ne přímo. Z dostupných zdrojů, o kterých se ve videu zmínil také Vidrail, Mr. Beast údajně negativní komentáře maže, najímá na DogPacka404 soukromého detektiva a v zákulisí podle Bentfilmfestu připravuje armádu právníků, kteří mají obvinění smést ze stolu.

Za posledních 14 dní byl tento případ jednou z nejzajímavějších věcí, které se na internetu děly. Svědčí o tom i fakt, že obě videa DogPacka404 mají v době psaní tohoto článku dohromady více než 24 milionů zhlédnutí. Prozatím však zůstává záhadou, zda je kariéra nejslavnějšího YouTubera reálně na pokraji krachu, nebo zda to všechno ustojí.

Anketa:
Věříte obviněním, že pan Beast je podvodník a sociopat?
Ano
Ne
Ano
56 %
236 Hlasů
Ne
44 %
184 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse