Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. srpna 2015 20:45
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Nadšenci chtějí vybudovat Minas Tirith z Pána Prstenů v životní velikosti. Přispět můžeš i ty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Minas Tirith v reálu? Proč ne. Takový je plán stupiny architektů z Velké Británie.

Skupina britských architektů a oddaných fanoušků trilogie Pán Prstenů v jednom přišla se skutečně neotřelým projektem. Jejich ambiciózním cílem je totiž vybudovat Minas Tirith, hlavní město Gondoru stojící na úpatí hory Mindolluina a to v životní velikosti. Jonathan Wilson, šéf projektu, a jeho kolegové se rozhodli vyrazit s tímto nápadem na crowdfundignovou stránku IndeiGoGo, kde se v současné době snaží vybrat 1,85 miliard liber (~2,6 miliard eur; 70 miliard Kč). 15 milionů liber má jít na pozemek, 188 milionů na práci stavitelů, 1,4 miliardy na potřebné materiály a zbytek má vystačit na údržbu a veřejné služby až do roku 2053.  

Nadšenci chtějí vybudovat Minas Tirith z Pána Prstenů v životní velikosti. Přispět můžeš i ty

Z důvodu různých stavebních překážek bohužel jejich vysněné město stát na opravdové hoře nemůže, jak ale sami píší, momentálně jsou ve hře dvě z možných lokací jeho stavby, obě přitom počítají s jihem Anglie.

Architekti plánují postavit ubytovací prostory, ale i například obchody a další zařízení, což má podle nich dovolit dlouhodobě udržitelný růst a vysoký životní standard. Věří, že jejich Minas Tirith může být nejen jednou z nejúchvatnějších turistických atrakcí světa, ale také unikátním místem pro práci a život. 

Nadšenci chtějí vybudovat Minas Tirith z Pána Prstenů v životní velikosti. Přispět můžeš i ty

Město má obsahovat domy různých velikostí i kvalit. Ty budou ohodnoceny počtem hvězdiček, kterých může být maximálně 5, což značí nejvyšší kvalitu.

Způsobů jak přispět, je celá řada. Skupina architektů nabízí široký rozptyl odměn od těch nejlevnějších v podobě sledování na Twitteru nebo zaznamenání jména na městský monument až po luxusní penthouse přímo ve městě se čtyřmi ložnicemi. Ten by vás v přepočtu vyšel asi na 2,4 milionů eur.  

Práci by za ideálních podmínek rádi začali už příští rok. Stavba by podle nich měla být dokončena do konce roku 2023. Zatím se ale příliš mnoho investorů do podpory projektu nehrne. V případě nedosažení požadované částky budou všechny peníze vráceny. Tak na co ještě čekáte? Copak nechcete spatřit podobnou nádheru na vlastní oči?

Nadšenci chtějí vybudovat Minas Tirith z Pána Prstenů v životní velikosti. Přispět můžeš i ty
Domů
Sdílet
Diskuse