Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. prosince 2015 13:02
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

BMW nedopatřením odhalilo vrcholnou sportovní verzi M760Li! Má však význam?

TECH
Uložit Uložené

Odstupem času se dozvídáme o dvou zcela nových verzích vlajkové lodi z Mnichova.

Zatímco zcela nová generace BMW řady 7 ohromuje svými technologiemi širokou veřejnost a jeho první exempláře zaplavují už i naše domácí showroomy či cesty, v pozadí se nadále spekuluje o dalších verzích, které se dříve či později začlení do portfolia. Dnešním dnem se v této oblasti dozvídáme o dvou připravovaných vyhotoveních, které samotná automobilka chtě nechtě potvrdila. Prvním z nich je nová základní verze 730Li, která bude v nabídce ztvárňovat nejlevnější sedmičku. Její podstatou je přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec poskytující výkon 185 kW / 252 koní a 350 N.m. Jak již možná tušíte, jde o shodný agregát, jaký najdeme i v trojkovém bavoráku, konkrétně ve verzi 330i. Skutečnost, že ve vlajkové lodi a zároveň limuzíně těchto rozměrů a "prestiže" najdeme čtyřválec je možná vskutku zarážející, bohužel tlaky ze strany Evropské unie a jejích emisních norem jsou neúprosné. Paradoxně, otázkou však zůstává, zda tento model bude dostupný i pro evropský trh.

BMW nedopatřením odhalilo vrcholnou sportovní verzi M760Li! Má však význam?

Abychom se dostali k druhé zmiňované, podstatně důležitější novince, přesunout se musíme na opačný konec nabídky. Tam nepochybně již dlouhá léta veřejnost očekává vrcholnou verzi M7, o ní to však ani tentokrát nebude. BMW se totiž nadále drží svého hesla, že pro potenciální zájemce o M7, je zde Alpina se svým modelem B7 Bi-Turbo. V Mnichově se však rozhodli o jakousi zlatou střední cestu. Na oficiálních (německých) stránkách automobilky se totiž v sekci online konfigurátoru objevil model ověšený plaketou M760Li, který vybízí k tomu, že půjde o verzi nacházející se mezi nejvýkonnější standardní 7 (750Li, resp. brzy představené 760Li) a stále odmítanou M7. O M760Li však ze strany značky dosud nepadlo ani půl slova, proto můžeme tuto skutečnost označit za příznačný únik informací, které v konečném důsledku potvrzující předešlé spekulace o sportovní, ne "M7" verzi. V jejích útrobách přitom můžeme očekávat 6,6litrový dvanáctiválec s přeplňováním (ano jde o agregát pohánějící Rolls-Royce Ghost) a výkonem na úrovni přibližně 441 kW / 600 koní. Tato síla bude prostřednictvím 8stupňového automatu putovat na zadní kola (v úvahu přichází i xDrive).

BMW nedopatřením odhalilo vrcholnou sportovní verzi M760Li! Má však význam?

Pokud verze M760Li skutečně přijde, což je více než jisté, vydedukovat z toho můžeme hned několik poznatků. Spíše negativních. Tím pádem je prakticky potvrzeno, že M7 opravdu nevznikne. To je přitom velkým paradoxem, neboť právě od BMW bychom z trojice německých prémiových automobilek čekali sportovní model jako první. Ostatně, jejich motto a směrování odjakživa profilovalo značku jako tu nejsportovnější. V Mnichově v tom mají ale zjevně jasno. Nebo ne?
 
M760Li, tedy jako 7 se sportovní orientací si to nepochybně bude chtít zamířit proti Audi S8 či Mercedesu S 63 AMG. Problémem ale je, že pod kapotou sportovní verze bude těžký dvanáctiválec, tedy typ motoru, který jednoznačně předurčuje limuzíny směrem luxusní jachty, než ryze sportovního atleta. Tak je tomu i u konkurence - A8 W12, respektive S 600 jsou vysloveně o luxusu. Samozřejmě, světlou výjimkou je dvanáctiválcové S 65 AMG, na to však, zda chceme nebo ne, BMW se 7čkou prostě dosáhnout nemůže. Už samotný Mercedes-Benz, čili synonymum luxusu a pohodlí statusově bojuje s tímto modelem ve vodách, kde se nachází Rolls-Royce či Bentley, ne to BMW. Nemluvě o ceně, protože M760Li lze očekávat s cenovkou od cca 3 800 000, zatímco 630koňové S 65 AMG stojí až 6 350 000 Kč, což v konečném důsledku napovídá o rozdílnosti modelů. Osud vysokovýkonnější M7 je tak očividně zpečetěn, nám proto nezbývá než čekat, v jaké formě, a hlavně s jakým cílem BMW M760Li přijde.

BMW nedopatřením odhalilo vrcholnou sportovní verzi M760Li! Má však význam?
BMW nedopatřením odhalilo vrcholnou sportovní verzi M760Li! Má však význam?
Domů
Sdílet
Diskuse