Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. srpna 2016 18:54
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Dokáže kamera přidávat kila? Samozřejmě, závisí jen na objektivu a velikosti senzoru

TECH
Uložit Uložené

Neprůstřelná výmluva a zelená pro návštěvu ledničky.

Kdo by neslyšel legendární větu o tom, jak kamera přidává kila. Jak by řekl Chandler: „A kolik kamer tě tehdy zabíralo?“ Nehledě na odborné řeči, jen si vezměte, jak vás zobrazuje na záznamu GoPro a jako běžný fotoaparát/kamera. Na gif obrázku níže můžete vidět rozdíl v použití různé velikosti ohniskové vzdálenosti a následného odstupu od snímaného objektu.

Dokáže kamera přidávat kila? Samozřejmě, závisí jen na objektivu a velikosti senzoru

Tento efekt, takzvaný Dolly zoom, zpopularizoval Alfred Hitchcock ve svém filmu Vertigo z roku 1958. Záběr postupně se rozšiřujících schodů vás však zřejmě neokouzlí natolik jako obrázek z pláže. Podle velikosti senzoru zařízení a následně použitého objektivu se tedy mění ohnisková vzdálenost objektivu a tím pádem je výsledný obraz od středu směrem ke krajům do určité míry "zkreslený". Samozřejmě, tuto informaci vám servírujeme jen jako zajímavost ze světa technologií a ne novinku, která by teprve dnes vyplula na povrch.

A tady je už gif od českého fotografa Dana Vojtěcha, který si dal tu námahu a vyfotografoval portrét snad se všemi dostupnými objektivy, čímž vytvořil přesnější představu o tom, jak kamera dokáže "přidávat" kila. Podle fotografa je nejideálnější šířka 70 až 100 milimetrů, avšak na internetu se určitě setkáte i s jinými hodnotami. „Je složité odpovědět, která ohnisková vzdálenost je ideální pro portrétní fotografii. Zde je malá ukázka jak dokáží různé vzdálenosti měnit vzhled obličeje,“ tvrdí Dan.

Dokáže kamera přidávat kila? Samozřejmě, závisí jen na objektivu a velikosti senzoru
Zdroj: www.danvojtech.cz
Domů
Sdílet
Diskuse