Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2016 18:17
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Tolkien se vrací na knižní scénu, v příštím roce nás čeká další příběh ze Středozemě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Další příbeh z pera mistra.

Pokud jsi byl v dětství zamilovaný do knížek J. R. R. Tolkiena a po návratu ze školy ses netěšil na nic jiného než na návrat do fantastického světa Středozemě skrze jedno z jeho mistrovských děl, tohle ti zaručeně zlepší náladu. K vytvoření ho inspirovala jeho manželka Edith a jako téměř každé jeho dílo, i toto zaujme místo na časové ose Středozemě. Knižní novinka Beren a Lúthien by měla vyjít příští rok.

Tolkien se vrací na knižní scénu, v příštím roce nás čeká další příběh ze Středozemě
Zdroj: deviantart

Pokud si znalcem Tolkienova světa (což si můžeš otestovat například v kvízu z Pána prstenů či Hobita), jména Beren a Lúthien ti určitě něco řeknou – vyskytly se například ve známém díle Silmarillion a zmínil je i Aragorn v Pánu prstenů. Nejznámější reference však přichází z populární pohádky ze Středozemě Příběh Berena a Lúthien, která se nese mnoha díly od Tolkiena. Tomu byl jejich příběh tak vzácný, že si nechal jejich jména vyrýt na hrob, ve kterém je s manželkou pohřben – podle něj jsou postavy jakýmsi jejich ztělesněním. A tak nás zanedlouho čeká samostatná knížka o jejich příběhu – vydání naplánovalo vydavatelství HarperCollins na květen, tedy sté výročí stvoření těchto postav.

V knize se dočkáme nepřijaté lásky mezi mužem Berenem a elfkou Lúthien, kterou se jim snaží otec elfky překazit. Dvojice tak dostane podle Lúthienina otce nesplnitelný úkol. Aby ho překonali, vydávají se přímo za Morgothem, ztělesněním zla, uloupit ty nejvzácnější klenoty – vzácné a nezničitelné silmarily, ve kterých je uzavřeno světlo. Ty Morgoth získal vraždou jejich výrobce Fëanora, ale v příběhu Berena a Lúthien je už nemá, což dvojice netuší. Bratry, kteří drahokamy od Morgotha ukradli, světlo klenotů zničilo, a tak spolu s nimi v utrpení skočili do lávy, a je jen na ústřední dvojici zjistit, co se se silmarily stane – tomu se totiž celá kniha věnuje. Z vyjádření vydavatelství zveřejněného v deníku The Guardian a dosud napsaných příběhů je to všechno, co se dá zjistit, není však pochyb, že dílo bude vrcholně zajímavé. Těšíte se tak, jako my?

Tolkien se vrací na knižní scénu, v příštím roce nás čeká další příběh ze Středozemě
Zdroj: wikimedia | ceridwen
Domů
Sdílet
Diskuse