Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2016 14:01
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Kde se letos v Česku nejvíce vařil pervitin a pěstovala marihuana? Mapa od policie ti to ukáže

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Česká policie zveřejnila mapu, která ti ukáže, v jakých částech země bylo v letošním roce odhaleno nejvíce varen pervitinu a pěstíren marihuany.

Docházelo v letos k výrobě drog i v blízkosti vašeho bydliště? Díky nové mapě, kterou zveřejnila Policie České republiky (PČR), se o tom nyní můžete velmi snadno přesvědčit. Aplikace na geografickém podkladu zachycuje informace o letošních případech odhalených laboratoří na výrobu metamfetaminu (pervitin) a odhalených pěstíren netechnického konopí. Jedná se tak o určitou konkretizaci údajů, které byly doposud publikovány spíše celorepublikově a tedy ne tolik s ohledem na jednotlivé kraje a obce, což mohlo podle šéfa Národní protidrogové centrály (NPC) Jakuba Frydrycha u řady občanů často vyvolat mylný dojem, že se jedná o něco imaginárního či vzdáleného jejich domovu. Varna na pervitin či velkopěstírna marihuany se přitom může ukrývat hned za rohem nebo klidně i přímo v panelovém domě, v němž žijí.

Jedním z hlavních důvodů, který k vytvoření mapy vedl, byla podle NPC snaha o ochranu zdraví a informování veřejnosti o četných rizicích a trendech spojených právě s výrovou nelegálních návykových látek. Touto cestou si policie zároveň přeje podnítit občany k větší obezřetnosti a všímavosti, zda v jejich okolí k této činnosti nedochází. Stejně tak chce motivovat k většímu zájmu o celou problematiku a jejímu řešení místní samosprávy a pronajímatele prostor, v nichž byly výrobny drog odhaleny.

Celou mapu si můžete detailněji prohlédnout na tomto odkaze

Kde se letos v Česku nejvíce vařil pervitin a pěstovala marihuana? Mapa od policie ti to ukáže
Zdroj: mapavarenapestiren.cz

 

Při produkci metamfetaminu dochází ke vzniku mnoha nebezpečných plynů a aerosolů, které velmi zásadně kontaminují prostor, ve kterém k varu dochází,“ uvádí tisková zpráva. Tyto zdraví ohrožující látky se mohou snadno šířit obytným domem (například přes společné prostory nebo vzduchotechniku) a vystavit tak jeho obyvatele vážným zdravotním rizikům. Kontaminace navíc zasáhne veškeré vybavení bytu, ať už se jedná o nábytek, omítky, textilie nebo ventilaci či různé drobné předměty. „Vzhledem k tomu, že následná dekontaminace a sanace prostor po výrobě metamfetaminu je velmi finančně náročná i složitě proveditelná, téměř nikdo ji neprovádí,“ pokračuje sdělení s tím, v České republice v současné době neexistuje autorita, která by tento stav kontrolovala. Noví, nicnetušící nájemníci, kteří si pak takový dům nebo byt pronajmou či koupí, mohou kvůli zbytkovým toxickým látkám po určité době trpět zdravotními komplikacemi

Celou řadu hrozeb pro nejbližší okolí s sebou podle NPC přináší taktéž pěstírny netechnického konopí. „K největším nebezpečím, která mohou ‚indoor' pěstírny představovat, patří zejména jedovaté výpary z pěstební činnosti, požáry vzniklé zkraty na neodborně provedených zásazích na elektrickém vedení, zasažení elektrickým proudem, narušení statiky domu při stavebních úpravách a škody na životním prostředí vlivem chemických látek požívaných při pěstování,“ vysvětluje dále text tiskové zprávy.

Podobné mapy existují i v jiných zemích, přičemž některé z nich umožňují také dohledání konkrétního domu či identifikaci konkrétních osob. Tato možnost ovšem u mapy české policie zatím chybí, a pokud tedy člověk zjistí, že v okolí místa jeho bydliště či lokality, kam má v plánu se přestěhovat, byl nalezen výskyt varny či pěstírny, musí o přesnější informace požádat příslušný policejní orgán. Byla podle mapy varna pervitinu či pěstírna konopí zajištěna i ve vašem okolí?

Domů
Sdílet
Diskuse