Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2016 12:36
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Tesla neplánuje zpoplatnit jen nabíjení, na Superchargerech budete platit i za bezohledné parkování

TECH
Uložit Uložené

Elon Musk chce eliminovat situace, kdy majitelé elektromobilů na nabíjecích stanicích blokovali ostatní.

Jen několik týdnů dozadu se stalo to, co se v konečném důsledku stát i muselo. Tedy, ono se tak ještě úplně nestalo, ale Elon Musk už před časem potvrdil to, že nabíjení v síti Superchargerů nebude již brzy zdarma. Zatím jsme se sice přesnou cenovou politiku ani formu placení nedozvěděli, víme však to, že pokud vlastníte Teslu, nebo si ji stihnete objednat do konce roku s tím, že doručena vám bude nejpozději v březnu příštího roku, zpoplatnění se vás týkat nebude. Pro všechny ostatní bude nejrychlejší nabíjecí stanice pro elektromobily na světě bezplatná pouze na „dotankování“ 400 kWh ročně, což je v přepočtu tak 1600kilometrový dojezd. Následně vás bude další nabíjení již něco stát. Tesla tak podniká kroky, kterými chce docílit toho, aby lidé používali Superchargery pouze v nezbytných situacích, resp. tehdy, když cestují na dlouhé trasy, což je podle Muska smysl tohoto typu nabíjení.

V těchto dnech se navíc dozvídáme, že Tesla spouští ve spojení se svými nabíječkami i další zpoplatnění. Tentokrát je ve věci jakési blokování těchto rychle nabíjecích stanic elektromobily, které již nabité jsou. Tesla tak reaguje na stále četnější stížnosti, kdy si majitelé navzájem na sebe stěžují kvůli bezohlednému chování. Elon Musk tímto způsobem chce eliminovat situace, kdy nechávali majitelé elektromobilů zaparkované své oře na nabíjecích stanicích i dlouho poté, co došlo k jejich úplnému nabití, čímž blokovali další. Tehdy totiž nastává jeden z největších problémů elektromobilů, a to skutečnost, že takových stanic je málo a řidiči jsou nuceni nejenže si cesty plánovat, ale i doufat, že místo nabití nebude již obsazeno. Tesla Motors tak spouští takzvaný „Idle Fee“ poplatek, který činí 0,40 $ za každou minutu strávenou s plně dobitým elektromobilem na stanici Supercharger. Tato taxa se aktivuje po 5 minutách od plného dobití elektromobilu, což znamená, že majitel by měl díky své aplikaci v mobilu sledovat stav baterie, aby do pěti minut od nabití věděl s vozidlem odjel. Minutová sazba je závislá od země (v Česku to bude 9,5 korun/minuta), ale v každém případě není vůbec nízká, čímž je jasné, že majitelé si dvakrát rozmyslí, zda právě tyto stanice jsou vhodným místem na parkování elektromobilů. 

Tesla neplánuje zpoplatnit jen nabíjení, na Superchargerech budete platit i za bezohledné parkování
Zdroj: www.tesla.com
Domů
Sdílet
Diskuse