Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. prosince 2016 14:41
Čas čtení 0:00
Marek R.

Nejrychlejší savci na světě směřují k vyhynutí. Gepardů je ve volné přírodě už jen 7 100

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Po špatné zprávě ohledně žiraf přichází na řadu další.

Ještě tento měsíc jsme vám přinesli informaci o tom, že žirafa přibyla na seznam ohrožených druhů a prosinec ani neskončil a máme tu další smutnou zprávu ze zvířecí říše. Ta se týká nejrychlejšího savce na světě, tedy geparda. Nejnovější studie totiž přicházejí se špatnou zprávou, že gepardi směřují k vyhynutí, což je tedy nejvyšší stupeň kategorií zranitelnosti podle IUCN. 

Odhaduje se, že dnes máme na naší Zemi už jen 7 100 zástupců těchto kočkovitých šelem. Přestože jsou chráněny v mnoha parcích či rezervacích, často se dostávají i za jejich hranice a do konfliktů s lidmi. Tyto alarmující počty zarazily i samotné autory studie a okamžitě žádají po rekategorizaci gepardů, a to z kategorie vulnerable (zranitelný) do kategorie endangered (ohrožen). Právě kategorie „endangered“ hovoří o druzích vystavených velmi vysokému riziku vyhynutí ve volné přírodě v blízké budoucnosti, kde se tedy nacházejí už i výše zmíněné žirafy. Například jen v takovém Zimbabwe klesl za 16 let jejich počet z 1200 na jen 170. Obrovským problémem je také ilegální převážení mláďat, kde se za jedno mládě odhaduje cena na černém trhu na 10 000 dolarů. Cheetah Conservation Fund odhaduje, že za posledních 10 let bylo z Afriky vyvezeno 1200 mláďat a až 85 procent tento transport nepřežilo. Věřme tedy, že se podniknou nezbytné kroky, aby se tyto okouzlující kočkovité šelmy nezařadily mezi další vyhynulé druhy.

. Photography by © (Tim Allen). Cheetah !! Malaika and her cubs, Masai Mara. #wildlife #MasaiMara #Cheetah

Fotka uverejnená používateľom Wildlife Animals & Nature (@wildlife.hd),

Domů
Sdílet
Diskuse