Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2016 17:08
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Vlajková loď Xiaomi spatří světlo světa v únoru. High-end smartphone Mi 6 bude jedním z top modelů na trhu

TECH XIAOMI
Uložit Uložené

Rok 2017 začne v mobilním průmyslu zostra.

Několik předních výrobců chytrých mobilních telefonů chystá během prvních měsíců v příštím roce představit svá velká esa, a to včetně čínského jablíčka, od kterého jsou očekávání skutečně obrovská. Poté, co předvedl před celým světem futuristický Mi MIX se ani není čemu divit. Jeho keramické tělo s 18karátovým zlatem, pokročilé technologie včetně doslova dechberoucího poměru mezi displejem a konstrukcí (83,6 %) šokovaly jak širokou veřejnost, tak i velké hráče jako je Samsung a Apple. Ano, stále jde pouze o koncept, ale ten na rozdíl od jiných funguje tak dobře, že ho již nyní mohou používat běžní spotřebitelé. Otázkou tedy je, zda se očekávaný Xiaomi Mi 6, který představí 6. února, vydá podobným směrem, nebo si bude k zákazníkům razit svou vlastní cestu, což teoreticky znamená odlišný design, odlišné konstrukční provedení a také odlišná technologická řešení. O jak velké odlišnosti tu ale mluvíme?

Konstrukce

Existuje opravdu jen malá pravděpodobnost, že Mi 6 přijde s tak tenoučkými rámečky, zejména co se týče vrchní části nad displejem. Proč? Jak bylo zmíněno, Mi MIX představuje stále nedokončený koncept smartphonu, který i přes spuštění prodeje prochází posledními etapami náročného vývoje a výzkumu. Mnohé známé značky si podobné kousky šetřily na konec roku 2017, ne konec 2016, proto je skutečně nepravděpodobné, že Mi 6, který by se měl logicky držet běžné evoluce, dostane podobně futuristický nádech. A to i kvůli interní konkurenci, která má nemalý potenciál způsobit jen samé problémy.

Vlajková loď Xiaomi spatří světlo světa v únoru. High-end smartphone Mi 6 bude jedním z top modelů na trhu
Zdroj: www.google.sk

Xiaomi Mi 6 podle všeho ponese charakteristické rysy designu nedávno představeného phabletu Mi Note 2, avšak dostane o něco menší úhlopříčku, a tedy i kompaktnější rozměry. Rovněž lze očekávat po bocích zaoblený zobrazovací panel, kterým disponuje například i takový Galaxy S7 edge. V příštím roce půjde o běžnou součást výbavy smartphonů z té nejvyšší třídy, takže není pochyb, že něčím podobným obohatí Apple svou další generaci iPhonů. Vyloučit se ale nedá ani kombinace tvrdé keramiky a precizně opracovaného rámečku z leteckého hliníku, respektive některé z vhodných alternativních možností za tento zažitý kovový materiál. Společnost Xiaomi bude chtít u Mi 6 udržet alespoň něco z tradice, aby příliš razantními změnami neodradila věrné fanoušky a uživatele vlajkových lodí z populárního modelové řady Mi. Ten, kdo touží po něčem netradičním, může jednoduše sáhnout po smartphonu Mi MIX.

Hardware

Každý jeden nový rok vyžaduje od výrobců smartphonů integraci nového, opět trošku modernějšího hardwaru. V případě Xiaomi Mi 6 proto nahradí stávající čipset Snapdragon 821 z aktuálního modelu Mi 5s jeho pokročilejší generace Snapdragon 835, která bude výkonnější (i když ne výrazně), energeticky efektivnější a mimo jiné nabídne i rychlejší nabíjení. Jak rychlé? Quick Charge 4.0 prý stihne za 5 minut nabíjení doplnit tolik šťávy, že zařízení vydrží zhruba 5 hodin nenáročného užívání. Ano, pouze běžná evoluce, nic zajímavého. Co však jiné části hardwarové výbavy?

Podle některých zdrojů se nevylučuje ani přítomnost plnohodnotného bezdrátového nabíjení. Slovíčko plnohodnotný znamená, že v základním balení od výrobce najdeme přiloženou originální bezdrátovou nabíječku v podobě nenápadné podložky, a že rychlost doplňování energie tímto způsobem nepotrvá celou věčnost. Několik čínských webů dokonce zmiňuje například i skener oční duhovky, čili jednodušeji řečeno našich očí, kterým byl vybaven hořící Galaxy Note7. Tento biometrický senzor v blízké budoucnosti nahradí senzory na otisky prstů, protože je přesnější, rychlejší a hlavně pohodlnější. Úhlopříčka displeje dostane velikost kolem 5 palců a rozlišení zřejmě dosáhne kvůli nedávno představenému headsetu Xiaomi Mi VR úroveň jemného 4K, nebo jinými slovy Ultra HD. Web BGR píše i o 6 GB operační paměti RAM, což s kombinací výše zmíněného chipsetu a vyladěné nástavby MIUI poskytne jeden z těch nejlepších výpočetních výkonů, jaké počátkem roku 2017 najdeme na mobilním trhu. Xiaomi nás ale také může, podobně jako v případě Mi MIX, překvapit něčím opravdu neočekávaným, přičemž v úvahu připadá i integrace ultrazvukového snímače otisků přímo do displeje, čímž připraví půdu pro úplnou eliminaci domovského tlačítka.

Vlajková loď Xiaomi spatří světlo světa v únoru. High-end smartphone Mi 6 bude jedním z top modelů na trhu
Zdroj: reviwe5x1.blogspot.sk

Jednu z největších inovací nabídne hlavní fotoaparát sestávající ze dvou foto senzorů od japonské společnosti Sony. Čínské weby hovoří o 20megapixelovém rozlišení či vylepšené optické stabilizaci, která by se měla postarat o stabilnější videa nebo kvalitnější fotografie z prostředí se špatnými světelnými podmínkami. Je ale otázkou, jak duální sestava bude fungovat. Možností je několik – jeden názorný příklad poskytuje high-end Android smartphone Huawei P9 a další zase optický zoom v iPhone 7 Plus. Začátkem února se však mohou stát realitou až dva velikostně i hardwarovou výbavou rozdílné kousky. Naznačuje nám to nedávný únik fotografií (výše), na kterých je vidět neznámý Xiaomi smartphone s jedním fotoaparátem na zadní straně netradičně oblé konstrukce z kovu.

Software

Není asi žádným překvapením, že Mi 6 bude po softwarové stránce pohánět MIUI, čili grafická nadstavba operačního systému Android (zřejmě v nejnovější verzi 7.1 Nougat), která proslavila značku Xioami téměř po celém světě. Ta ponese číselné označení 8 a jak už mnozí z vás jistě vědí, ve srovnání s předchozí verzí disponuje novým designem uživatelského prostředí či několika novými funkcionalitami. MIUI 9 přijde až v druhé polovině roku 2017 a Xiaomi Mi 6 bude jeden z prvních modelů, kam aktualizační balíček oficiálně dorazí. Vizuální zpracování zůstane s největší pravděpodobností víceméně zachováno. Samozřejmě, menší změny nastat mohou a také zřejmě nastanou, ale bez razantních kroků. Poměrně dost vizuálních úprav totiž aplikovali při přechodu z MIUI 7 na MIUI 8, což znamená, že se výrobce tentokrát zaměří na vylepšení jiné oblasti jeho populární grafické nástavby.

Domů
Sdílet
Diskuse