Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. ledna 2017 19:04
Čas čtení 0:00
Tibor P.

Rok 2017 začnou Finsko a nizozemský Utrecht zajímavým experimentem. Občanům poskytnou přes 500 eur, aniž by museli pracovat

ZAJÍMAVOSTI NIZOZEMSKO
Uložit Uložené

Opatření má vést k úspoře finančních prostředků a motivaci obyvatel přijmout i méně atraktivní práci.

Finsko je zemí, která nám po mnoha stránkách může být vzorem, a to i přesto, že z hlediska počtu obyvatel je mezi námi určitý rozdíl. Každý stát na světě má své světlé i tmavé stránky. Jedním z negativ demokratických zemí bývá fakt, že se stále najdou lidé, kteří nechtějí nebo spíše nemohou pracovat, protože jim jejich kvalifikace neumožňuje najít si pracovní pozici, která by jí dostatečně odpovídala. Finsko má takto nezaměstnaných občanů přes 175 000. Přesně dvěma tisícům z nich odeslala koncem loňského roku sociální pojišťovna Kela informovány o uskutečnění politického a především sociálního experimentu. Během příštích dvou let bude každý obyvatel ze zmiňované skupiny pobírat příspěvek ve výši 560 eur, a to aniž by musel splnit jakékoli další podmínky pro jeho získání. Navíc částka se nebude žádným způsobem zdanit a příjemce takového příspěvku v případě, že se zaměstná, o něj nepřijde.
 
Na první pohled můžete nabýt pocitu, že takový způsob povede k tomu, že se promrhají veřejné finanční zdroje země na lenivce, kteří nejsou ochotni najít si zaměstnání. Na tuto problematiku se ale musíme podívat ze širšího kontextu. V současnosti pobírá každý nezaměstnaný člověk ve Finsku podporu ve výši 550 eur, přičemž v případě, že získá jakýkoli další zdroj příjmu, výše podpory se mu mění. Podle slov zástupců sociální pojišťovny nová forma příspěvku povede ke zvýšené motivaci nezaměstnaných přijmout práci minimálně na poloviční úvazek. Dva tisíce šťastlivců bylo vybráno na základě těchto kritérií - museli být ve věku 25 až 58 let a během listopadu loňského roku být registrovaní jako nezaměstnaní. Tento nápad se zamlouvá i ostatním občanům Finska - v průzkumech veřejného mínění ho podporuje přes 70 procent lidí.

Rok 2017 začnou Finsko a nizozemský Utrecht zajímavým experimentem. Občanům poskytnou přes 500 eur, aniž by museli pracovat
Zdroj: upload.wikimedia.org

Kromě Finska podobný projekt rozjíždí i nizozemské město Utrecht. Čtvrté největší město země má přes 283 000 obyvatel, sociální příspěvek bude vyplácet úzké 300členné skupině. Každý její člen si měsíčně přilepší o 900 eur. Připomeneme, že první zemí, kde proběhl pokus o celoplošnou aplikaci podobného opatření, bylo Švýcarsko. V červnovém referendu většina obyvatel odmítla návrh opatření, které mělo každému občanovi poskytnout nenávratný měsíční příspěvek ve výši 2330 eur.

Myslíte si, že by se podobné opatření ujalo i v Česku? Nezapomeňte nám napsat v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse