Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. března 2017 21:12
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Lidé si ročně v porovnání s minulostí užívají méně sexu. Stojí za negativním trendem sociální sítě nebo sledování seriálů dlouho do noci?

ZAJÍMAVOSTI SEX
Uložit Uložené

Sex je stále populární, ale lidé ho v průměru praktikují méně často.

Tvrzení amerických vědců již v Evropě takřka zlidověla, protože si lidé často vymýšlejí hlouposti, které pak podloží neexistujícím výzkumem ze Spojených států amerických. Jeden z těch nejnovějších je však skutečný a ukazuje nám, že v době neuvěřitelné socializace a sbližování lidé jaksi postupně zapomínají na sex. Studie publikovaná v žurnálu Archives of Sexual Behavior na základě odpovědí z dotazníku s názvem General Social Survey zjistila několik zajímavých údajů o tom, jak se v porovnání s minulostí snižuje počet sexuálních zážitků průměrného Američana.

Lidé si ročně v porovnání s minulostí užívají méně sexu. Stojí za negativním trendem sociální sítě nebo sledování seriálů dlouho do noci?
Zdroj: tumblr

Podíváme-li se zpět do minulosti, konkrétně na 90. léta minulého století, měl v té době průměrný Američan pohlavní styk zhruba 60 až 65krát za rok, avšak postupem času toto číslo klesalo. V roce 2014 se již počet pohlavních zážitků za jeden rok zastavil na čísle 53 a experti neustále polemizují o tom, které všechny faktory bychom za to mohli obvinit. Podle získaných údajů klesá počet sexuálních zážitků u každého pohlaví, rasy nebo geografické polohy a nejvíce na dnešní trend mají doplácet lidé v manželstvích, protože srovnání odpovědí z roku 1989 a z roku 2014 vyznívá trochu smutně. Obecně platí pravidlo, že lidé v manželstvích si užívají více sexu ročně ve srovnání se svobodnými kolegy, protože si nemusí hledat stále nové a nové sexuální partnery, ale zatímco v roce 1989 měli pohlavní styk přibližně 67krát za rok, v roce 2014 to už bylo jen 56krát ročně. Nejde sice o žádný radikální pokles, avšak vtipně toto srovnání vyznívá například u vzorku populace nad 70 let, která si v počtu sexuálních dobrodružství od roku 1989 dokonce polepšila.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Je tedy jasné, že množství sexuálních zážitků za rok se výrazně váže na fakt, zda je člověk ve vztahu, nebo partnera nemá a i statistiky týkající se počtu zadaných Američanů nejsou tak pozitivní, jak by člověk v rychlé a moderní době očekával. Počet nezadaných lidí ve věku od 18 do 29 let se zvýšil ze 48 procent v roce 2005 na 64 procent v současnosti a lidem bez vztahu stoupá počet sexuálních zážitků obvykle mnohem pomaleji. I tento fakt by mohl pomoci vysvětlit klesající tendenci v sexu. Na druhou stranu, jen nedávno jsme na našem webu psali o výzkumu, který se zaměřoval na vliv sociálních sítí a zjistil, že jsou lidé trávicí větší množství času na internetu náchylnější na vznik sociální izolace. Zatímco se mladý člověk v 80. či 90. letech minulého století musel nejčastěji setkávat s lidmi osobně, aby navázal nové kamarádství a vztahy potenciálně vedoucí až k sexu, dnes jsou osobní setkání stále více v pozadí, protože je v mnoha případech jednoduše nahrazuje komunikace na internetu.

Lidé si ročně v porovnání s minulostí užívají méně sexu. Stojí za negativním trendem sociální sítě nebo sledování seriálů dlouho do noci?
Zdroj: tumblr

Jedno z dalších vysvětlení klesajícího počtu sexuálních zážitků u průměrného Američana by mohla poskytnout i studie, jejíž výsledky hovoří o tom, že lidé po dosažení 30. roku života nejsou až tak šťastní jako předtím, z čehož logicky vyplývá, že se jim možná do postele se svým partnerem moc nechce. Nejvýraznější vliv na pohlavní styk a jeho pravidelnost tak zřejmě mají neustálé změny a pokrok v naší společnosti. Podle profesora sociologie Marka Regneruse z University of Texas lidé stále častěji tráví své noci na internetu, sledují seriály a filmy, nebo se jen tak bezcílně loudají po sociálních sítích namísto toho, aby se vydali navazovat nové kontakty s lidmi ve svém okolí.

I když ani zdaleka nejde o radikální propad sexuální aktivity, tento trend se neobjevuje jen ve Spojených státech amerických, ale prakticky ve většině rozvinutých zemí na světě. Svědčí o tom i údaje z našeho článku o tom, které země podporují sexuální aktivitu u svých mladých obyvatel, protože jejich populace stárne a porodnost ani zdaleka není na takové úrovni, jak by bylo zdravé a vhodné. Čím méně sexu tedy lidé mají každý rok, tím je nižší pravděpodobnost toho, že se jim narodí potomek, a tak by ses nad tím mohl zamyslet, a pokud ještě v této chvíli nemáš zájem pozvednout demografickou křivku vlastním přičiněním, pak alespoň vypni počítač, strč si mobil do kapsy a vydej se do města poznávat nové lidi.

Domů
Sdílet
Diskuse