Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2017 1:35
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Nosorožcům v české zoo upilují rohy. Chtějí je tak ochránit před pytláky, kteří zabíjejí i v zoologických zahradách

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

O svou pýchu přijde až 18 tvorů.

Do francouzské zoo v Thiery se na začátku března vloupalo několik pytláků, kteří zastřelili jednoho nosorožce a upilovali mu roh. To však vyvolalo okamžitou reakci u mnoha ochranářských sdružení a právě i v zoologických zahradách. Jednou z nich i česká zoo ve Dvoře Králové, která se rozhodla pro radikální krok. Nosorožcům jejich rohy prostě upiluje, aby potenciální pytláci ztratili motivaci krást. Mluvčí zoo se pro Guardian vyjádřila, že i když jde o trošku prudký krok, vše je jen pro bezpečnost a ochranu nosorožců. O rohy tak přijde až osmnáct tvorů.

Nosorožcům v české zoo upilují rohy. Chtějí je tak ochránit před pytláky, kteří zabíjejí i v zoologických zahradách
Zdroj: Thiery ZOO

Prodávání rohů je ilegální od roku 1977, kdy 183 zemí světa podepsalo dohodu usměrňující chování k ohroženým druhům. Událo se tak, protože rok předtím zastřelili pytláci až 1 054 nosorožců, více než jednu třicetinu celkové populace. A i když jsou za takové zločiny vysoké tresty, pytlákům se to stále rozhodně vyplatí. Ve Vietnamu nebo Číně je možné za jeden roh bez problémů dostat i 25 000 eur. V zoo je celkem nosorožců až 21, tři z nich jsou však samice, které operaci nevystaví. V zoologické zahradě jim je roh v podstatě zbytečný, slouží především na obranu před predátory.

Domů
Sdílet
Diskuse