Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2017 13:58
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Technologie se začínají podobat lidskému tělu. Vědci vyvinuli citlivou protézu ruky se solárními panely

TECH
Uložit Uložené

Za pár dekád budeme zřejmě všichni zdraví.

Nápad obohatit elektronickou protézu bohatou hromádkou dnes již zcela běžných senzorů přinesl s sebou jedno základní dilema - co poskytne energii na jejich fungování? Představa, že bychom museli tento užitečný doplněk každý večer odpojovat z naší ruky a pak připojovat k nabíječce jako smartphone vystraší asi každého, proto vědci ze skotské univerzity hledali způsob, jak se vyhnout klasickým bateriím. A dokázali to. Syntentickou kůži z nejpevnějšího a extrémně tenkého materiálu na světě připevnili na flexibilní solární panely, no a najednou bylo po problému s napájením energeticky náročného systému.

 
„Skutečnou výzvou byla otázka, jak dokážeme připevnit na solární panel pokožku a zároveň umožnit světlu pronikat přímo přes ni? To je to, co jsme udělali," prozradil jeden z členů úspěšného vědeckého týmu, Dr. Ravinder Dahiya.

Technologie se začínají podobat lidskému tělu. Vědci vyvinuli citlivou protézu ruky se solárními panely
Zdroj: UNIVERSITY OF GLASGOW

„Lidská kůže je nesmírně komplexní systém se schopností cítit tlak, teplotu nebo povrch prostřednictvím uspořádání neurálních senzorů, které zajišťují, aby se signál z pokožky dostal až do mozku."
 
„Když se kůže umístí na protézu ruky, tak člověk, který ji používá, začne cítit dotek a přesně to samé platí i o vnímání teploty."
 
Jak informuje web bbc.com, takzvaný grafen je zhruba až milionkrát tenčí než papír, takže jeho průhlednost umožňuje paprskům světla pronikat až ke chráněným panelům, díky čemuž se pak vygeneruje dostatečné množství nevyhnutelné elektrické energie. Nyní si už jen musíme počkat na příchod pokročilé protézy do obchodů, což však podle doktora Dahiya nějaký ten čas ještě určitě potrvá.

Domů
Sdílet
Diskuse