Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2017 11:38
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Jak vypadá pracovní pohovor se šéfem Applu? Bývalá pracovnice Googlu dostala od štěstěny před Timem Cookem druhou šanci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Netřeba se bát zakročit ve správnou chvíli.

Po úmrtí Stevea Jobse se vedoucí pozice ve společnosti Apple ujal Tim Cook. I když byli oba dlouhá léta dobrými spolupracovníky, našli bychom mezi nimi samozřejmě i výrazné rozdíly, a to zejména ve způsobu, jak celou společnost řídí. O Cookovi se povídá, že je mimořádně tichý a velmi rád poslouchá, aby si vše v hlavě důkladně analyzoval a pak připravil svůj argument. Tim ve své práci využívá méně intuice a rád ji dělá detailně a důkladně, čemuž nasvědčuje i fakt, že většinou vstává už před pátou ráno a od svých zaměstnanců často očekává stejný přístup. Pokud dostaneš zprávu o půl šesté, do několika desítek minut bys měl odpovědět, protože Tim si potrpí na to, aby ve vážných věcech byli jeho zaměstnanci vždy na příjmu. Jak však vypadá pracovní pohovor s puntičkářem a dobrým posluchačem Timem Cookem?

Jak vypadá pracovní pohovor se šéfem Applu? Bývalá pracovnice Googlu dostala od štěstěny před Timem Cookem druhou šanci
Zdroj: flickr

Zkušená Kim Scott se ve své nové knize pokusila vyprávět příběh o tom, jak se dostala na pracovní pohovor, který vedl samotný Tim Cook, a to již v té době nebyla žádným nováčkem. Vyzkoušela si práci v Google, takže k získání místa v Apple měla docela dobré předpoklady, ale i tak ji dopředu varovali, aby ji Timova tichost nevyvedla z míry. Navzdory všem varováním zareagovala přesně tak, jak to dělat neměla. Jelikož byl Tim po celou dobu zcela ticho a pozorně poslouchal, po jeho otázce „jakou největší chybu jsi v Google udělala?“ se nechala trochu unést a snažila se svým projevem získat alespoň kousek souhlasného výrazu či odmítnutí. Nic takového nepřicházelo a Kim vyprávěla i dál, a kdyby nebylo zemětřesení, pravděpodobně by mu pověděla všechno o své chybě až do takových detailů, že by ji zřejmě nepřijal.

A čteš správně, Kim zachránilo obyčejné zemětřesení, které přišlo přesně v pravou chvíli a díky tomu, že sídlo Apple bylo zkonstruováno na speciálních základech schopných vydržet i zemětřesení, celá budova se začala naklánět a mírně kývat. Kim tehdy využila situace, a když otřesy přestaly, rychle se Tima zeptala, jestli by jí mohl vysvětlit, jak vlastně speciální konstrukce funguje. Naštěstí jeho zápal pro technologie a inženýrství mu nedovolil zůstat ticho, a tak po vysvětlení celé problematiky zapomněl na celou otázku o chybách a Kim nakonec pracovní pozici dostala. I když se tedy Tim Cook tváří jako obrovský profesionál, pokud člověk trefí jeho slabší místo, dokáže ho nasměrovat přesně tam, kam chce.

Domů
Sdílet
Diskuse