Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2017 11:36
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Co se děje uvnitř klikací farmy v Číně, kde vznikají tisíce falešných lajků? Prý se tam nachází více než 10 tisíc mobilních zařízení

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na internetu dnes žijeme v digitální iluzi.

Pokud na internetu nejsi úplným nováčkem, pak si zřejmě uvědomuješ, že kromě samotných informací mohou být falešné i profily či dokonce lajky na sociálních sítích. Člověk potřebující zlepšit svou popularitu či vylepšit image své aplikace v digitálním obchodě si proto dokáže zaplatit falešné lajky díky takzvaným klikacím farmám. Klikací farmy podle odborníků nejčastěji vznikají v Číně či Rusku a sestávají z tisíců mobilních zařízení, které pracovníci ovládají a zanechávají kladná hodnocení nebo prostě lajkují profily, posílají tweety a sdílejí to, co od nich zákazník vyžaduje. Cena za lajky se pohybuje skutečně od pár centů přes několik dolarů až po tisíce dolarů, přičemž záleží zejména na jejich počtu a druhu služby.

Do jedné takové klikací farmy se podle všeho dostal i jeden ruský reportér, který její interiér i natočil a pak ho English Russia zavěsila na Twitter, kde způsobil velký zájem uživatelů. Na záběrech je vidět dva muže sedících za počítači a stovky mobilních telefonů systematicky uspořádaných na stojanech, zatímco na jejich displejích probíhají různé operace, za které si zákazníci zaplatili. Jak jsme již zmínili výše, ruský reportér uvedl, že tato konkrétní klikací farma obsahuje více než 10 tisíc mobilů a mnohé jsou uloženy v dalších místnostech a různých místech, ale už jen samotný pohled na to, jak farma funguje, představuje pro mnohé odborníky i laiky zajímavé informace o tom, kolik věcí je dnes na internetu jen pouhou iluzí. Na druhé straně, stále existuje možnost, že na videu se objevuje pouze obyčejná testovací místnost, kde probíhají zkoušky aplikací, ale ve světle informací se to nejeví jako pravděpodobné.


Domů
Sdílet
Diskuse