Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2017 18:22
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Hackeři „unesli“ očekávané Piráty z Karibiku a za hollywoodský trhák vyžadují výkupné

TECH
Uložit Uložené

Další z obětí zákeřného virusu.

Slovíčko ransomware je stále populárnější a i ti, kteří dosud znali jen trojského koně, se dozvídají, že to není jediný virus na světě. Nehledě na to, že tento konkrétní malware napadá nechráněné počítače po celém světě včetně nemocničních zařízení či dokonce bank, dostal se i k diskům dočasně uchovávajícím připravovanou sérii Orange is the New Black a nejnověji i ke studiu Disney, respektive k jejich bezprostředním zákazníkům – prodejcům a menším vydavatelům. Za blížící se trhák Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta, žádají od Disney nemalé výkupné, avšak stejně jako v případě Netflixu studio odmítá zaplatit jakoukoli částku.

V případě Netflix znamenalo odmítnutí úhrady výkupného fakt, že hackeři nahráli téměř celou sérii z vězeňského prostředí na internet. Jak se bude situace s Piráty vyvíjet, je však momentálně sporné. Na případu pracuje americká FBI a intenzivně se pokouší vypátrat útočníka. Podle jejich slov je to však náročné až téměř nemožné, hackeři totiž používají celou paletu zajišťujících technik skrývajících jejich virtuální identitu.

Česká premiéra filmu je 25. května, přičemž zbytek světa si odnese zážitek z kina už o den dříve. I když by seriózního fanouška kinematografie podobný únik zřejmě nevyvedl z míry, je reálné, že po úniku stopy přijde studio o jistou část z jinak miliardových tržeb.

Mimochodem, Microsoft vydal už před dvěma měsíci softwarovou záplatu, která pokrývá i aktuální ransomware, avšak firmy a společnosti neustále používají neaktualizované a staré Windows bez jakékoliv ochrany. Nemohou se tedy divit hrozivým následkům jinak jednoduše ošetřené díry v systému. Byli byste schopni stáhnout si film z internetu, nebo rádi podpoříte tvůrců odměnou za vynikající kino zážitek?

Hackeři „unesli“ očekávané Piráty z Karibiku a za hollywoodský trhák vyžadují výkupné
Zdroj: Disney
Domů
Sdílet
Diskuse