Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2017 10:19
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Češi patří k nejintenzivnějším konzumentům alkoholu na světě. Předběhli jsme i Slováky nebo Ukrajince

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Alkohol je u nás nepřekvapivě pořád velmi populární.

To, že se v Česku těší alkohol velké oblibě, určitě každý z nás tuší, ale vždy je zajímavé předestřít a prohlédnout si nějaká ta srovnání s vnějším světem. O ta se postarala World Health Organization a World Health Statistics a vypadá to tak, že obsazujeme poměrně vysoké příčky. Samozřejmě, do prvního místa má Česko ještě daleko, ale první polovina je to bez debaty. Následující infografika se zabývá počtem vypitého čistého alkoholu, tedy lihu, etanolu ve všech možných alkoholických nápojích a jídlech, přepočteno na počet obyvatel a za jeden rok.

Zatímco první příčky obsazují Litva, Bělorusko a Moldavsko, je zajímavé zjistit, že vypít si není problém ani v horké Africe, příklady jsou Uganda či Namibie. Česko skončilo s 13,7 litry čistého alkoholu vypitého na osobu za rok, což je poměrně slušný výkon. Samozřejmě, všechny hodnoty jsou zprůměrovány, čili i když dokážeš dát za noc dvanáct piv, stařenka z vedlejšího vchodu by s tím měla větší problém.

Češi patří k nejintenzivnějším konzumentům alkoholu na světě. Předběhli jsme i Slováky nebo Ukrajince
Domů
Sdílet
Diskuse