Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2017 13:02
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Tchaj-wan se stane první asijskou zemí, která zlegalizuje homosexuální sňatky. Soud rozhodl jasnou řečí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na Tchaj-wanu oslavují revoluční rozhodnutí. Homosexuální páry to v Asii nemají moc jednoduché, protože dnes stále nemají ani v jedné asijské zemi legální možnost uzavřít manželství.

Homosexuální páry to v Asii nemají moc jednoduché, protože dnes stále nemají ani v jedné asijské zemi legální možnost uzavřít manželství. Naštěstí Tchaj-wan se opět ukázal jako progresivní země a nejvyšší soud v zemi po letech boje za rovnoprávnost i v této oblasti rozhodl, že dvojice stejného pohlaví mají stejné právo na uzavření manželství jako dvojice složené z lidí opačného pohlaví.
 
Tchajwanská ústava dosud umožňovala dvojicím uzavřít manželství pouze na základě toho, že manželství bylo definováno jako svazek ženy a muže, jenže 14 soudců nakonec přišlo s rozsudkem, který je v Asii skutečně revolučním. Je velmi pravděpodobné, že tchajwanský příklad budou v následujících letech následovat i země jako Jižní Korea či Japonsko, ale ani v Tchaj-wanu ještě ze dne na den není nic vyhráno, protože změna ústavy ještě bude muset projít přes parlament. Velký podíl na rozsudku má nepřímo zřejmě i samotná tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen, která již od minulého roku otevřeně podporuje boj aktivistů za zlegalizování homosexuálních manželství a jak se díky nejnovějšímu rozsudku ukázalo, její podpora byla i v tomto případě klíčová. I přes výhrady ze strany několika náboženských organizací se tedy homosexuální páry v Tchaj-wanu dočkaly velkého vítězství.


Domů
Sdílet
Diskuse