Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2017 10:55
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Lovci zabili už i syna světoznámého lva Cecila, kterého zastřelil americký zubař. Xanda zemřel nedaleko místa, kde jeho otec

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obětí lovců se stalo další vzácné zvíře.

Na začátku léta v roce 2015 světovými médii otřásl skandál, protože v národním parku Hwange v africkém Zimbabwe zastřelil americký zubař Walter Palmer vzácného lva Cecila. Cecil patřil mezi nejpůsobivější lvy v oblasti a chlubil se svou tmavou hřívou, avšak Walter Palmer si za svůj lov v roce 2015 zaplatil přibližně milion a půl korun, získal potřebná povolení a lidé ho mohli soudit jen na základě morálky. Tehdy 12letý lev byl součástí výzkumného projektu Oxfordské univerzity a Palmer se dokonce na několik týdnů po jeho smrti musel ukrýt, protože mu lidé z celého světa posílali výhružné zprávy a hrozili mu dokonce smrtí. Cecil za sebou v parku zanechal několik potomků, které se mu podařilo zplodit s třemi lvicemi, celkově měl sedm ratolestí. Pět z nich byly samice a dva z nich byli zase samci, avšak ze Zimbabwe přišly nyní smutné zprávy, protože obětí takzvaného big-game huntingu, čili legálního lovu, se stal i Cecilův 6letý syn Xanda.
 
Xanda zemřel nedaleko místa, kde skonal i jeho otec, a zatím není známo, kdo stojí za jeho smrtí. Výzkumníci z Oxfordské univerzity se o smrti Cecilova syna dozvěděli díky tomu, že lovci našli na mrtvém lvu obojek a vedoucí skupiny Richard Cook, který je považován za etického lovce, ho přinesl na výzkumnou stanici, aby o jeho úmrtí uvědomil odborníky. Lov byl i v tomto případě legální a Xandovi bylo více než šest let, takže jeho skupina neporušila žádné regulace, ale smutným faktem zůstává, že jeho smrt se odehrát nemusela. Jeho skupina se často pohybovala i mimo hranice národního parku, kde jim hrozila právě nešťastná smrt kvůli lovcům, a tak chtějí odborníci prosadit i vytvoření téměř 5kilometrové ochranné zóny.


Domů
Sdílet
Diskuse