Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2017 16:38
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

iPhone 8 prý přinese revoluci v ovládání. Namísto Home tlačítka bychom měli používat dotyková gesta

TECH
Uložit Uložené

Tak toto vypadá opravdu zajímavě.

Díky důvěryhodným únikům jsme se během předchozího týdne dozvěděli, že nadcházející osmička ze slunné Kalifornie nabídne až 512GB interní úložiště, za což si však Apple nechá adekvátně zaplatit.

Další úniky totiž prozradily, že ten nejdražší kousek dostane docela slušnou cenovku, která se prý bude pohybovat kolem 31 000 korun, takže za něj dáme zhruba o 3 000 více, než je cena současného modelu iPhone 7 Plus v 256GB verzi. A nově víme už i to, jak chce ostřílený výrobce spotřební elektroniky nahradit Home tlačítko pod displejem, aby tak mohl natáhnout zobrazovací panel na téměř celou přední stranu obnovené konstrukce iPhonu 8.

Už nějakou tu dobu kolují internetem spekulace, které tvrdí, že Apple minimálně v jednom z trojice očekávaných iPhonů sáhne místo hardwarového Home tlačítka po softwarové alternativě, čili po tlačítku bez fyzické existence. Čerstvé a také důvěryhodně vypadající informace z webu Bloomberg ale zase tvrdí něco jiného.

Namísto tlačítka dotyková gesta

Díky dobře známému zdroji se měli dostat k záběrům osmičky, kde nebylo vidět ani hardwarové řešení, ani to softwarové, protože ovládání iOS smartphonu po novém probíhalo prostřednictvím šikovných dotykových gest.

Jak znázorňuje krátké video níže, pokud uživatel přejede prstem po spodním okraji obrovského OLED displeje směrem nahoru, operační systém v té chvíli provede určitou akci. Jednou z možností může být návrat na domovskou obrazovku nebo zobrazení náhledu na spuštěné aplikace, tedy aktivace takzvaného multitaskingu. Jednoduše řečeno, role těchto gest spočívá v plnohodnotném nahrazení funkcionality chybějícího Home tlačítka, přičemž biometrický snímač otisků v takovém případě zřejmě přesunou na zadní stranu iPhonu 8.

Když však vezmeme v úvahu i Android smartphony, nepůjde o nic převratného, protože velmi podobná dotyková gesta nabízí několik dnes dostupných modelů z různých cenových kategorií.

Domů
Sdílet
Diskuse