Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2017 15:29
Čas čtení 0:00
Patrik O.

Těchto 8 písní jsi celou dobu chápal špatně. Nechybí hity od Lady Gaga, Johna Lennona nebo Madonny

HUDBA
Uložit Uložené

Některé z nich svůj význam skrývají pořádně hluboko.

Těžko bychom na světě hledali někoho, kdo nemá rád hudbu. Oblíbené žánry a interpreti se liší, ale některé hity jsou známé všem a můžeme je nazvat také „nesmrtelnými“. Co kdyby vám ale někdo dnes řekl, že texty, které jsou v nich zpívané, mají úplně jiný význam, než to na první pohled vypadá? Zde je příklad osmi přesně takových:

 

John Lennon - Imagine

„Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...“

 

Tato píseň není zas tak klidná a mírumilovná, jak by se mohlo zdát na první, tisící i desetitisící poslech. Potom na svět vyšlo vyjádření popisující píseň jako manifest komunismu, neboť v ní zpívá o rovnoprávnosti všech lidí a smazání majetkových rozdílů. Politici ji proto vnímali nebezpečně. Poté, co se stala jednou z nejúspěšnějších skladeb všech dob sám Lennon řekl: „Aspoň vidíte, co máte dělat. Šířit politické ideály s trochou cukru.“

Madonna - Like a Virgin

„Like a virgin
Touched for the very first time
Like a virgin
When your heart beats
Next to mine“

 

Madonnin nestárnoucí hit zněl jako jedna z najokatejších písní o sexu. Zklameme vás, není ani o sexu a ani o ptácích. Textař ve skutečnosti mluvil o sobě - o svém osobním zážitku. Ten spočíval v tom, že když se zamiloval znovu, vždy to bylo jako poprvé. Silný cit byl každou novou láskou opět hlubší.

The Police - Every breath you take

„Every breath you take,

Every move you make,

Every bond you break,

Every step you take,

I'll be watching you...“

Přiznejte se, na kolika svatbách jste již slyšeli tuto píseň hrát? Většina lidí si myslí, že jde o upřímnou píseň s vyznáním lásky. Je to píseň o lásce, přiznal to i Sting. Rovněž ale píseň z roku 1983 označil za ošklivější a horší, než si o ní lidé myslí. Vypráví totiž o stalkerech. Napsal ji během doby, kdy překonával rozvod s manželkou. Text byl inspirován neustálou touhou po kontrole a sledování bývalé lásky.

Foster the people - Pumped up kicks

„Robert's got a quick hand.
He'll look around the room, he won't tell you his plan.
He's got a rolled cigarette, hanging out his mouth, he's a cowboy kid.
Yeah, he found a six shooter gun.“

 

Chytlavá melodie této písně absolutně nenapovídá tomu, o čem opravdu je. Také její název - volně přeloženo drahé tenisky, nezní jako nějaká temná a nešťastná píseň. Ve skutečnosti však vypráví příběh z pohledu chlapce, studenta, který se chystá pozabíjet své spolužáky. Autor si vzal inspiraci právě z faktu, že střelba na školách v Americe byla během poslední dekády stále rostoucím nebezpečím a chtěl tak upozornit na tento sociální fenomén.

Hallelujah - Leonard Cohen

„She tied you
To a kitchen chair
She broke your throne,
she cut your hair
And from your lips she drew the Hallelujah“

 

Pokud si někdo myslí, že tu Leonard Cohen jen opěvuje Boha se známým „Hallelujah“, tak je na omylu. Ve skutečnosti zde pomocí různých metafor, přirovnání a přenesených významů přirovnává lásku mezi mužem a ženou k lásce mezi člověkem a Bohem. Celý text je protkán biblickými motivy - nejprve vypráví o Králi Davidovi a potom i o Samsonovi. Vypráví o tom, jak i nejsilnějšího muže může láska zlomit, ale i když se jedná o utrpení, může z toho vzniknout něco krásného. Například o králi Davidovi říká Leonard v písni toto: „Your faith was strong but you needed proof, you saw her bathing on the roof“. Tvá víra byla silná, ale potřeboval jsi důkaz, viděl jsi ji koupat se na střeše... Mluví o jeho vztahu s Betsabé, kterou svedl a nechal rafinovaně zabít jejího manžela.

Lady Gaga - Poker face

„Can't read my,
Can't read my
No he can't read my poker face
(she’s got me like nobody)“


Celosvětově nejprodávanější singl roku 2009 a jeden z nejprodávanějších singlů v historii. Navzdory svému obrovskému komerčnímu úspěchu nechala Lady Gaga své fanoušky čekat na pravdivý výklad textu poměrně dlouho. Během jejího Fame Ball Tour v Kalifornii prozradila fanouškům, že tato píseň mluví o její bisexualitě. Prozrazuje v ní pocity, když i během sexu s muži myslela na ženy. Na to, aby to daný chlap zjistil, by musel umět číst její „poker face“.

The Weeknd - Can´t Feel My Face

„And I know she'll be the death of me,

At least we'll both be numb

And she'll always get the best of me

The worst is yet to come“


Někteří si možná myslíte, že The Weeknd tu vypráví o lásce se ženou, která mu ubližuje, a proto nad sebou ztrácí kontrolu. Celou píseň však věnuje drogám, konkrétněji kokainu. Vypráví o tom, jak mu po jeho užití vždy ustrne obličej, ale miluje to, že si je vědom, že ho to zabije, ale nemůže si pomoci. V později vydané písni Reminder se ke „Can´t Feel my Face“ vrací a směje se tomu, že vyhrál cenu za dětskou show během toho, když vyprávěl o užívání kokainu.

Ice Cube - It was a Good day

„In the jail and it ain't no thang
Can't wait til you get 22's on the hang (Uhh)
A underage boy that's lookin tossed
And that's ya idea of who you hide“

Ice Cube zde vypráví o svém dni, během kterého stihl sbalit holku, nemusel použít své Ak-47 a mohl si v klidu vychutnat MTV a pořádný Fatburger. Popravdě zde nepopisuje žádný skutečný den. Popisuje zde den, který si přál, aby nastal - bez policejního násilí a přestřelek. Nasvědčují tomu i další řádky v textu jako například: „No helicopter looking for a murder...“. Lidé byli ještě v roce 1992 tak posedlí teorií, že vypráví o jednom dni, že ho zkoušeli najít. Za několik let tyto konspirace Ice Cube všechny vyvrátil, když řekl, že opravdu jde o fikci.

Jaké další zajímavé písně se skrytým významem znáte?

Domů
Sdílet
Diskuse