Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. října 2017 11:13
Čas čtení 0:00
Radka T.

Už tento víkend nás čeká krásné vesmírné divadlo. Pohled na noční oblohu bude stát za to

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Nejbližší víkend bude jako stvořený pro pozorování hvězd.

Tento rok je bohatý na různá nebeská divadla, která jsi možná pozoroval hlavně během letních měsíců, ale ani podzim nebude o nic ochuzen. Už tento víkend 21. a 22. října se totiž můžeš těšit na to, že budou opět padat hvězdy. Svého maxima totiž dosáhne meteorický roj Orionidy.

Přestože je časový interval aktivity roje Orionidy už od 2. října do 7. listopadu, právě na noc 21. až 22. října se předpokládá maximum aktivity. Podmínky na pozorování by měly být velmi dobré, protože půlměsíc zapadne skoro večer, a těšit se můžeš na frekvenci 20 meteorů za hodinu.

Už tento víkend nás čeká krásné vesmírné divadlo. Pohled na noční oblohu bude stát za to
Zdroj: commons.wikimedia.org/Brocken Inaglory

Radiant roje se nachází v blízkosti souhvězdí Orion, ale to neznamená, že se meteory nemohou objevit kdekoli na obloze. Toto souhvězdí vychází na oblohu právě v druhé polovině října, do které jsme se již přehoupli. Nejlepší podmínky pro pozorování by měly být po půlnoci.

Meteorický roj tvoří prachová zrnka po Halleyově kometě, která je známá od starověku, mateřským tělesem je tedy kometa 1P/Halley.

Meteorickým rojem Orionidy však vesmírná divadla letos ještě nekončí. 17. listopadu se očekává maximum meteorického roje Leonidy, 14. prosince to budou Geminidy a krátce před Vánocemi, z 21. na 22. prosince, se očekává maximum meteorického roje Urzidy, přičemž bude možné zaznamenat počet i do 50 meteorů za hodinu.

Domů
Sdílet
Diskuse