Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2017 18:53
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

NobodyListen je první DJ, který si troufl vyprodat sportovní halu. Addict chce v příštím roce dostat i do dalších měst Evropy (Rozhovor)

REFRESHER ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Už za několik desítek hodin vypukne v Praze největší klubová akce historie, která se vlastně ani nebude konat v klubu.

NobodyListen patří již několik let k známým postavám československé hudby. Během svého působení měl možnost spolupracovat na několika úspěšných albech rapových interpretů, ale zároveň působí i jako polovina alternativního projektu VR/NOBODY. Už v minulém roce přišel s nápadem vytvořit sérii akcí, které by měly ty klasické klubové parties pozvednout na vyšší úroveň a dnes už víme, že je v tomto skutečným fenoménem.

Už nejbližší sobotu, tedy 2. 12., se totiž bude v Malé sportovní hale na Výstavišti konat již jubilejní desátý pražský Addict s podtitulem The Festival, kde se na dvou stageích představí snad všichni nejkvalitnější domácí DJs, včetně samotného Nobodyho. Při této příležitosti jsme se rozhodli Jakuba oslovit s nabídkou na rozhovor a dozvěděli jsme se spoustu informací nejen o samotné události. Pokud ještě stále nemáš svůj lístek, tak si ho nejprve běž koupit na GoOut a následně se pohodlně usaď a vychutnej si rozhovor. Více aktualit o desátém Addictu už najdeš na oficiální události.

NobodyListen je první DJ, který si troufl vyprodat sportovní halu. Addict chce v příštím roce dostat i do dalších měst Evropy (Rozhovor)
Zdroj: NobodyListen

Čau, Kubo. Na úvod nám prosím prozraď, jak se momentálně máš a co tě nejvíc zaměstnává.

Čau, Refresher! Momentálně to rozhodně je největší Addict vůbec – Addict #10. Vymysleli jsme si takovej magalomanskej event pro 3 000 lidí, haha.

V létě jste s Vaškem Roučkem vydali vaše další společné album Proud, tak se u něj na chvilku zastavme. Že je skvělé, už řešit nemusíme, ale zajímá mě, zda nemáš pocit, že by ho fanouškové ještě více ocenili, kdyby vyšlo v zimě. Nezávisle na marketingových tazích mám spíš na mysli atmosféru.

To máš určitě pravdu. Hodně jsme tuhle otázku release datu řešili a sami jsme se shodli na tom, že na podzim/zimu by to album dávalo daleko větší smysl. Problém byl ale jeden – na tom albu jsme dělali skoro rok a už jsme prostě nevydrželi to dál držet pod pokličkou. Potřebovali jsme ty tracky dodělat, uzavřít, dát ven a posunout se dál. Uvidíme, jestli dostane větší pozornost zpětně.

Řekni nám ještě ve zkratce něco o samotném názvu. Vznikl tento mindfuck náhodou, nebo cíleně?

S názvem přišel Vašek a já hned veděl, že přesně tohle chcem. Je to nádhernej mindfuck. Vtipný je, že to spousta lidí dodnes nepochopila. To mě na tom baví asi nejvíc. Je to krásnej most mezi tím, že končíme s angličtinou a zároveň jsme hrdý („proud“) na nový album a češtinu.

A cítíte se pohodlněji v české, nebo anglické tvorbě?

Čeština je hodně složitej jazyk. Zároveň strašně krásnej. Pro Vaška to samozřejmě nebylo úplně jednoduchý, protože když zpíváš takový témata, jsi v tý češtině úplně „nahej“. Já osobně jsem za to ale rád. Přišlo mi, že naši anglickou tvorbu lidi neposlouchali tolik do hloubky. Nevím, jestli to je tím, že jsou líný si to překládat, nebo tomu nerozuměj, ale prostě je to tak. Proto jsem rád, že můžeme být teď lidem blíž.

 
Od projektu VR/NOBODY se přesuňme k tvé sólo kariéře aktuálně asi nejznámějšího DJe v Česku. Krom hraní na všemožných událostech tě proslavily i tvé vlastní parties s titulem Addict. Jak ses k jejich tvorbě vlastně dostal?

Ten začátek byl fakt úplně nevinnej. Začal jsem hrát víc a víc a zároveň jsem si začínal všímat, že na mě chodí furt víc a víc lidí, fans a kámošů. Začal se opakovat furt jeden a ten stejnej problém – špatnej klub, špatnej zvuk, špatnej lineup a tak dále. Proto jsem si už x let pohrával s myšlenkou, že bych chtěl udělat něco svýho. Minimálně pro ty kámoše, abychom mohli někam chodit, kde se bude hrát taková hudba, jakou chceme my a kde se budeme cejtit dobře. Po pár letech na to byl konečně prostor, a tak jsem založil Addict. No a z party pro partu kámošů se stala party pro 3 000 lidí.

Dokázal bys Addict popsat jen pár slovy, resp. jednou větou?

Atmosféra.

 
Když srovnáme úplně první s tím zatím posledním Addictem, pochopitelně se vám podařilo postupně vychytat chybičky a i samotná organizace je čím dál lepší. Spíš mě zajímá, zda vnímáš, že se kolem této akce vytvořila komunita.

Ta komunita neni jenom ohledně Addictu, ale tak globálně. Když jsme rok a půl zpátky měli první díl, ještě vůbec nebyla celá tahle komunita tak rozšířená jako teď. Každopádně jsem za to strašně rád, protože je to neuvěřitelný. Lidi podporujou, kupujou si merch a ten event má reálně svoje fans, což je dost neobvyklý.

NobodyListen je první DJ, který si troufl vyprodat sportovní halu. Addict chce v příštím roce dostat i do dalších měst Evropy (Rozhovor)
Zdroj: NobodyListen

Jedním z charakteristických rysů tvých parties byla i precizní selekce prostor. Kde ses zatím cítil nejlíp, tedy kam by ses nejradši ještě vrátil?

Byl to takovej můj nápad, kterej se později ukázal jako velká komplikace, ale jsem rád, že si za tím stojíme a držíme to. Přijde mi totiž strašně super, když můžeme lidi vzít na super event se zajímavým lineupem a zároveň jim ukázat nějaký nový místa. V klubu by tohle nikdy nefungovalo. Občas to není úplně jednoduchý, protože sháníme prostory, kam se vejde přes 1 000 lidí, můžeme tam dělat hluk a ideálně by to mělo být blízko centra. To zní samo o sobě jako velký sci-fi, co? Nejvíc mě bavila naše lokalita ve Kbelích.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Někde mimo Prahu se ti dokonce podařilo narušit statiku budovy a dotáhl jsi to až do bulváru. Gratuluju. V každém případě, můžeš nám o tom říct něco víc?

Haha, to byla velká sranda. Tahle věc se stala v rámci filmového festivalu ve Varech. Jeden spolek, co tam každoročně pořádá parties během celýho festivalu, mě oslovil, jestli bych nechtěl udělat Addict jako zahajovací party. Přišlo mi to jako super nápad, protože vím, že Aeroport (ten spolek) tam každoročně super funguje. Problém byl v tom, že celou organizaci měli na starosti oni a já jenom půjčil brand a postavil lineup.

Takovou chybu už nikdy neudělam. Konalo se to ve starym baráku přímo naproti Thermal Hotelu. Hlavní stage byla ve 3. patře. Takže už když jsme tam přijížděli, tak jsme se všech ptali: „Hele a víte, co děláte?“ Před 12. hodinou za mnou někdo z nich přišel, že už je uvnitř přes 600 lidí. Začal jsem hrát a asi po 2 minutách za mnou přiběhl zvukař, vypnul celej zvuk a začal řvát: „Stoooop! Ta budova spadne.“ První jsem se tomu smál (i když je pravda, že se ten barák fakt houpal), ale když mi ukázal, že je opravdu sesunutá podlaha, byl jsem mu vděčnej, že to udělal. Kdyby to takhle pokračovalo ještě pár minut, mohl to bejt fakt průser.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

Teď se věnuješ přípravě jubilejního desátého pokračování, což je úctyhodné a věřím, že to pro tebe dost znamená. Můžeme se bavit o tom, že se NobodyListen chystá vyprodat halu?

Sám bych asi neměl tak velký ego na to to říct přímo takhle. Nebude to jenom o mně, ale o Addictu, všech vystupujících a hlavně tý komunitě. Doufám, že to ty lidi oceněj.

NobodyListen je první DJ, který si troufl vyprodat sportovní halu. Addict chce v příštím roce dostat i do dalších měst Evropy (Rozhovor)
Zdroj: NobodyListen

Bez pochyb to pro tebe bude velký moment a už teď víme. Můžeš už prozradit i nějaké podrobnosti o tom, co nás všechno čeká?

Čeká nás strašně moc hostů ve speciálních b2b setech, tzv. „sound systemech“. Na to se těším asi nejvíc, protože něco takovýho tady ještě nebylo. Pozval jsem různý crews, který si sami dali dohromady svůj osobní lineup a hosty a bude to v podstatě takovej battle mezi jednotlivejma crews. Na lineupu je přes 30 hostů oficiálně, a dalších 20 neoficiálně. Lunchmeat Studio udělalo uplně krutej stage design, na kterej se fakt těším. Nebude to o žádným megalomanství a kulisách, ale naopak pouze o pár prvcích. Kolem stage budou takový 2 věže, kam budou moc lidi a budou moct bejt s umělcema na stagi. Na to se taky hodně těším. Chtěl jsem tam udělat co nejvíc klubovou atmosféru, protože odehrát set v tak velký hale je fakt těžký. Uvidíme, jestli se to povede.

Asi toho bude milion, ale přeci jen to zkusme, dokázal bys vyjmenovat všechny DJs, kteří se představí na desátém Addictu?

V lineupu najdeme A51 Sound, což je Smack a jeho crew (nrmn, Tchagun, Fuckstroy) a mezi jejich hosty najdeme jména jako Killa P a Capo Lee z UK, Sergei Barracuda, Pastor, Opak Dissu Label, Lvcas Dope, Tubs, Joshua a spousta dalších. Hypno 808 crew v čele s Hugo Toxxxem bude dále zastupovat James Cole, Marat, Igor, Freezer, Voodoo, Paul Gate nebo Frank Flames. Za slovenský label F*CK THEM přijede Gleb, Dalyb, Zayo a Hypetrain. Dál v lineupu najdeme brněnskou mladou crew Babypool, Kewu, Alyaz a k tomu spousta secret hostů. Crazy!

NobodyListen je první DJ, který si troufl vyprodat sportovní halu. Addict chce v příštím roce dostat i do dalších měst Evropy (Rozhovor)
Zdroj: NobodyListen

Myslíš si, že Addict vyplnil díru mezi nabídkou klubových akcí v Praze, nebo se od nich co nejvíc distancuješ?

Myslím, že je to něco, co tady opravdu chybělo. I to je ten důvod, proč to tolik funguje. Taková hudba se tady předtím prostě nikde nehrála.

Jelikož jde o srdcovku, které věnuješ už víc jak rok a půl dost energie, asi máš představu o tom, jak by mohla vypadat, resp. co by mohla přinést v budoucnosti.

Na příští rok máme v plánu hlavně trochu „zvolnit“. Nechceme už dělat žádný megalomansky eventy jako Addict 10, ale spíš takový exkluzivitky v rámci Fashion Weeku a spolupráci s různejma zahraničníma magazínama. Chci si sem začít vozit svoje oblíbený artists, ještě trochu víc. Druhá část našeho plánu je jít do Evropy. Momentálně řešíme Addict zastávku v Berlíně, Varšavě, Frankfurtu nebo Kosově. Bude to ještě zajímavej rok.

Díky za tvůj čas. Na závěr ještě samozřejmě otázka, kdy vydáš první skladbu jako raper.

Jedině, když do toho půjdeš se mnou! Děkuji za rozhovor a ať se vám daří, jste pořád nejvíc fresh!

NobodyListen je první DJ, který si troufl vyprodat sportovní halu. Addict chce v příštím roce dostat i do dalších měst Evropy (Rozhovor)
Zdroj: NobodyListen
NobodyListen je první DJ, který si troufl vyprodat sportovní halu. Addict chce v příštím roce dostat i do dalších měst Evropy (Rozhovor)
Zdroj: NobodyListen
Domů
Sdílet
Diskuse