Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2017 15:59
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Experti tvrdí, že Apple schválně zpomaluje starší iPhony. Namísto výměny baterie má firma vytvářet iluzi, že je třeba koupit nový mobil

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Společnost z Kalifornie čelí zajímavým obviněním.

Miliony uživatelů smartphonů od společnosti Apple zažívají pravidelně při představování novějšího modelu pocity, že jejich současný mobil přestal fungovat příliš rychle. Spousta konspiračních teoretiků již přemýšlelo nad tím, zda Apple zpomaluje své starší modely schválně, ale nikdo nikdy nepřišel se solidním důkazem, což se zřejmě známé společnosti Geekbench z kanadského Toronta podařilo změnit. Zaměstnanci společnosti se detailně podívali na výkon smartphonů od Apple poté, co si množství lidí stěžovalo, že jejich stárnoucí smartphony fungují mnohem pomaleji, než by možná měly.

Po prohlédnutí výsledků benchmark testování zjistili odborníci z Geekbench, že u mobilů se specifickou verzí operačního systému iOS mají zařízení se starší baterií nižší výkonnostní skóre. I když se kapacita baterie postupem času přirozeně snižuje, výkon procesoru by neměl být ovlivňován, a tak by i celkové výkonnostní skóre mělo být stejné bez ohledu na stáří baterie. Problém nastal v okamžiku, kdy uživatelé s nižším skóre a staršími bateriemi vyměnili své baterie za nové kusy a jejich výkon se najednou vrátil na standardní úroveň. Expert John Poole identifikoval jako důvod přiškrceného skóre aktualizaci, která měla vyřešit problém s názvem „sudden shutdown“, při kterém se iPhone 6 vypínal v momentě, kdy byla baterie nabitá na 50 procent. Společně s aktualizací podle experta Apple přinesl i výkonnostní limit, pokud je kapacita baterie nižší než specifická úroveň, a při používání mobilu dostali novou notifikaci.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Pokud kvůli problému „sudden shutdown“ mobil trochu zpomalil, uživatelé o tom věděli díky oznámení, které je upozornilo, že smartphone pracuje v režimu méně náročném na baterii, avšak Poole objevil i třetí možnost, pro kterou Apple notifikaci nepřipravilo. Podle něj Apple vytvořilo stav bez oznámení právě proto, aby si uživatelé mysleli, že jejich mobil je již příliš pomalý a je třeba ho vyměnit, i když by ho do normálního stavu vrátila jen výměna baterie. Zatím není jasné, jak se k výsledku zkoumání Geekbench postaví společnost, avšak další odborníci z branže nechtějí věřit, že by to byl úmyslný krok a spíše nižší výkon svalují na nové verze iOS, které jsou náročnější na starší hardware.


Domů
Sdílet
Diskuse