Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2018 12:16
Čas čtení 0:00
Radka T.

Miss Belgie vyhrála kráska s exotickými kořeny. Angeline nyní čelí rasistickým poznámkám a urážkám

MÓDA
Uložit Uložené

S rasismem se nikdy předtím nesetkávala, po vítězství v soutěži krásy je všechno jinak.

Téměř takto před rokem obletěly svět fotky tehdejší Miss Helsinki. Vítězka Sephora si kvůli barvě pleti vysloužila tvrdé komentáře na sociální síti. Během letošního ledna si lidé našli novou oběť. Stala se jí aktuální Miss Belgie.

Někteří lidé totiž nemohou strávit fakt, že novou miss je sice rozená Belgičanka, avšak s filipínskými kořeny. Kráska Angeline Flor Pua se přitom nikdy předtím nesetkávala s rasistickými poznámkami. Až do chvíle, kdy v rámci národní soutěži krásy porazila konkurenci a stala se nejkrásnější ženou Belgie.

 

Príspevok, ktorý zdieľa S. (@xingeling84),

Kráska má čínsko-filipínského otce a filipínskou mámu. Dvojice se však setkala až v Belgii, kde se jim narodila Angeline. Rodačka z města Antverpy, kde mimochodem loni vyhrála místní soutěž krásy, tento měsíc zvítězila i v národní soutěži krásy a neunikla tak pozornosti krutému online světu.

Někteří uživatelé sociálních sítí začali okamžitě zpochybňovat její národnost. „Nazývám to Miss Filipíny, ne Miss Belgie,“ napsal jeden z kritiků. Objevily se i poznámky, že korunku měla získat modrooká blondýnka.

Kritika se kromě rasistických poznámek svrhla na nemístné urážení Angeliny. „Doufám, že to není ladyboy,“ napsal jistý uživatel na Twitteru. Takto se však označují asijští, zejména thajští, transsexuálové, což se však rozhodně Angeline netýká.

Samozřejmě, negativní komentáře se nové missky dotkly. „Bolí mě, když čtu takové věci o sobě, protože vím, že nejsou pravdivé,“ narážela Angelině na pochybnosti lidí, ve které zemi se skutečně narodila. A aby zavřela kritikům ústa, prohlásila, že klidně může ukázat svůj doklad totožnosti či rodný list. Navíc, s rasistickými poznámkami a urážkami se předtím nesetkala. „Lidé mě vždy akceptovali, ať už ve škole nebo práci,“ vysvětlila s tím, že z toho, co se děje teď, je šokovaná.

Těšit ji může, kromě nových příležitostí, zážitků i zkušeností díky vítězství na miss, velká dávka podpory od lidí stojících na opačném břehu. Podle některých její úspěch jasně dokazuje, že Belgie oslavuje rozmanitost. Podle Angeline je však rasismus citlivým tématem po celém světě. Jeho obětem odkazuje, aby byli hrdí na to, kým a čím jsou a odkud pocházejí.

Domů
Sdílet
Diskuse