Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2018 15:00
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Nejvyšší muž na světě se potkal s nejmenší ženou, která se objevila i v seriálu American Horror Story. Je mezi nimi rozdíl téměř 2 metry

ZAJÍMAVOSTI EGYPT
Uložit Uložené

Jak to vypadá, když se setká nejvyšší muž s nejmenší ženou? Pohled je to nezvyklý, oba rekordmani si však celou akci náramně užili.

Před několika dny se v Egyptě pod místními pyramidami setkali dva světoví rekordmani. Jeden je přitom pravým opakem toho druhého. Byli jím šestatřicetiletý Turek Sultan Kosen, který je největším mužem planety, a čtyřiadvacetiletá Indka Jyoti Amgeová, nejmenší žena světa. Setkání této netradiční dvojice zorganizovala agentura Egyptian Tourism Promotion Board, která se zabývá podporu turistického ruchu, a zřejmě není třeba dodávat, že akce upoutala nemalou pozornost.

Záběry obou rekordmanů obletěly svět a je na nich vidět, že oba aktéři si celou akci a svůj víkendový pobyt v Egyptě velmi dobře užili. A spokojenost neskrývalo ani tamní ministerstvo turismu, které věří, že právě takové organizované události mohou zvýšit příliv turistů do země. Těch totiž v posledních letech neustále ubývá.

Nejvyšší muž Sultan Kosen má kurdské kořeny, v současné době však žije v turecké Ankaře. Tento na první pohled nepřehlédnutelný velikán měří neuvěřitelných 251 centimetrů a Guinnessova kniha rekordů jej uvádí jako jednoho z pouhých deseti lidí v historii, u nichž byla prokazatelně naměřena výška přesahující 2,5 metru. Jeho nadměrná výška je zapříčiněna takzvaným gigantismem, který v těle člověka způsobuje enormní produkci růstového hormonu.

Doporučeno
Video: Jak pravděpodobné je, že tě zabije žralok? Video: Jak pravděpodobné je, že tě zabije žralok? 17. července 2023 19:00

Naproti tomu nejmenší žena Jyoti Amgeová měří pouhých 62,7 centimetrů, a o téměř dva metry většímu Kosenovi tak nesahá ani po kolena. Do Guinessovy knihy rekordů byla oficiálně zapsána 1. února 2011, přesně v den svých 18. narozenin, a živí se především jako herečka. Diváci ji mohou znát například ze čtvrté řady seriálu American Horror Story: Freak Show. Její drobná výška je způsobena poruchou růstu zvanou achondroplázie.


Domů
Sdílet
Diskuse