Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. února 2018 19:39
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Výkaly, moč, tisíce dolarů či zvláštní obraz. Lidé byli na Měsíci jen párkrát, ale už tam stihli nechat 200 tun nepořádku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Lidstvo už Měsíc stihlo poznačit i jinak než vlajkami.

Všichni víme, že vesmírné mise na Měsíci zanechávají zapíchnuté vlajky států či zbytky modulů, ale překvapivě, na Měsíci se nachází také pořádná hromada nepořádku a je ho rozhodně více, než by sis tipnul. 181 437 kilogramů lidských výrobků leží aktuálně pohozených na měsíčním povrchu a všechny jsou zaznamenány ve speciálních dokumentech, díky čemuž máme přesné informace o lidském nepořádku.

Suma všeho zanechaného dosahuje 100 miliard dolarů a zčásti jde o sofistikované zařízení. Mezi ně patří například obrovská zrcadla, od kterých ze Země odrážíme světlo a sledujeme, za jak dlouho se vrátí. Díky tomuto víme, že se od nás Měsíc vzdálí o 3,8 centimetru za rok.

Jiné předměty jsou však mnohem méně konvenční. YouTube kanál Half as Interesting zjistil, že na Měsíci leží 809 věcí. Mezi ně patří samozřejmě šest amerických vlajek, zbytky šesti přistávacích modulů, ale jiné věci se veřejnosti raději neprezentují. K úspěšnému odletu z Měsíce je třeba zabezpečit co nejmenší váhu a počítá se každý gram. Na povrchu tak zůstaly tři balíčky vlhčených ubrousků, mýdlo, šest sáčků na zvracení, 96 sáčků s lidskými exkrementy nebo plaketa uctívající šestici kosmonautů a osm astronautů, kteří při vesmírných misích zahynuli.

Měsíc je také hlavním dějištěm jednoho skandálu. Dvojice amerických astronautů usoudila, že plat 17 000 dolarů za cestu na Měsíc není dostatečný, a tak si na něj přinesli známky a bankovky. Cenné papíry, které byly na Měsíci, by si pak koupil každý. Sto dvoudolarovek však na Měsíci zapomněli a pochybný prodej známek akorát tak vyústil v jejich vyhazov z NASA.

Domů
Sdílet
Diskuse