Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2018 13:11
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Domy vytisknuté na tiskárně? Díky 3D technologii dostanou bydlo i ti nejchudší obyvatelé

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vytisknout celý dům? Není problém.

„Co kdyby šlo stáhnout a vytisknout celý dům během 24 hodin za polovinu rozpočtu?“ uvádí se na stránkách amerického startup projektu Icon. Nejde přitom o žádnou vizi vědeckofantastického filmu. Malý tým z texaského Austinu složený z inovátorů a vizionářů této společnosti nápad dotahuje do konce. Spojil se s organizaci New Story a vyvíjí technologii trojrozměrného tisku celého obydlí.

Hlavy projektu slibují, že dokáží vytisknout dům o rozloze 60 m². Při použití klasických drahých materiálů by stavba takového obydlí zabrala v lepším případě dny nebo týdny, Icon ale chce i časovou náročnost razantně zmenšit. Dům by měl být hotový za 12 až 24 hodin. Stát by přitom měl opět daleko méně než standardní dům, a to 4 tisíce dolarů, což by při současném kurzu dělalo něco přes 82 tisíc korun.

Projekt se spustí poprvé v přímořském středoamerickém státě Salvador. Rok se bude takto vytisknutý domek testovat a pokud všechno proběhne v pořádku, domov by rázem mohli dostat chudí lidé, příp. rovnou bezdomovci.

Domů
Sdílet
Diskuse