Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2018 14:12
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Facebook potichu sledoval, komu posíláš SMS a s kým telefonuješ. Pokud používáš Android, zřejmě o tobě sociální síť nasbírala hromadu dat

TECH ANDROID
Uložit Uložené

Sociální síť se dostává do nemilosti uživatelů i veřejnosti.

Sociální síť Facebook zažívá v posledních týdnech těžké chvíle. Na veřejnost pronikl obrovský skandál o tom, jak britská firma Cambridge Analytica ukradla soukromé informace o více než 50 milionech uživatelů a použila je na ovlivnění amerických prezidentských voleb. Sociální síť ale uživatele nepřestává znechucovat.

Tisíce uživatelů až před pár dny zjistily, že Facebook potichu ukládal informace o odeslaných i přijatých SMS zprávách, voláních a kontaktech v mobilním adresáři. Umožnil mu to operační systém Android, ve kterém Facebook pomocí své aplikace Messenger vyžadoval od lidí oprávnění k přístupu ke kontaktům. Android v dobách před příchodem verze 4.1 Jelly Bean umožňoval Facebooku získat po tomto povolení i informace o seznamu textových zpráv a voláních.


Sociální síť věděla, kolik zpráv a komu jsi je odeslal, ale i to, komu a jak dlouho jsi volal. Facebook dokonce aktivně vyzýval uživatele, aby do aplikace nahrávali co nejvíce informací o svých kontaktech, protože pomocí získaných údajů se sociální síť snažila vylepšovat svůj algoritmus a identifikovat skutečně blízké přátele a pracovní kontakty.

Doporučeno
Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III 14. dubna 2021 11:52

Facebook vydal ve svém blogu i odpověď, v níž přiznal, že informace získával, ale nikomu je neprodával. Sociální síť neznala ani obsah jednotlivých zpráv a hovorů, avšak uživatele jejich ujištění po zmiňovaném skandálu neuspokojilo. Uživatelů systému iOs se problém netýká.

I ty sám můžeš zjistit, kolik informací o tobě Facebook již získal, protože stačí na počítači otevřít „Nastavení“ a v dolní části obrazovky kliknout „Stáhnout kopii tvých Facebook údajů“. Většina uživatelů zjistila, že zaznamenávání jejich zpráv a hovorů skončilo přibližně v říjnu 2017, kdy Google ukončil API ve verzi 4.0, pomocí které se informace získávaly jednodušeji.



Domů
Sdílet
Diskuse