Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2018 20:13
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Protikuřácký zákon Čechům prospívá. Po jeho zavedení klesl počet kuřáků o 3,5 procenta

ZAJÍMAVOSTI ZDRAVÍ
Uložit Uložené

31. května 2017 – to je datum, kdy vešel na Světový den bez tabáku v platnost protikuřácký zákon. A vypadá to, že přinesl pozitivní výsledky.

Je rok od zavedení protikuřáckého zákona, při kterém je zakázáno kouřit ve volně přístupných vnitřních prostorách restaurací, hospod, barů, letišť a na zastávkách. Začínají se objevovat výsledky nejrůznějších průzkumů, které ukazují změny mezi kuřáckou společností

Při posledním průzkumu, který prováděl Státní zdravotní ústav, se tento zákon ukázal pro Čechy jako velmi pozitivní: 3,5 procenta kuřáků se své oblíbené nezdravé záliby úplně vzdalo. Jsou to čísla jen půl roku po zavedení zákazu, nyní jsou tak nejspíš ještě vyšší.

Protikuřácký zákon Čechům prospívá. Po jeho zavedení klesl počet kuřáků o 3,5 procenta
Zdroj: AP Photo/Gene J. Puskar, File

Ukázal to vzorek 1 806 respondentů a výsledky oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Kromě toho klesl i počet hospitalizací, které souvisejí s onemocněním na následky kouření. Je to prý největší meziroční pokles za poslední roky. 

„Zákon se osvědčil. Na to, abychom to doložili třeba na klesající spotřebě cigaret či menším počtu úmrtí, je ještě brzy, nicméně se ukázalo, že počet hospitalizací kvůli kardiovaskulárním onemocněním klesl o více než desetinu, zejména u lidí do šedesáti let,“ uvedla pro Denik.cz profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku, která vychází z výzkumu Ústavu zdravotnických informací a statistiky, jenž vyhodnotil prvních pět měsíců od zavedení tohoto zákona.

Protikuřácký zákon Čechům prospívá. Po jeho zavedení klesl počet kuřáků o 3,5 procenta
Zdroj: AP Photo/Lee Jin-man

Proti této tezi je naopak Český svaz pivovarů a sladoven. Podle něj má zákon jasně negativní vliv na provoz menších venkovských hostinců. Za poslední rok se prý vyrobilo méně piva, stejně tak klesla konzumace čepovaných piv. „Má to vliv také na komunitní život ve vesnicích. Uvádí se, že důsledkem vysoké koncentrace regulatorních opatření v posledním roce, včetně již dříve zavedeného EET, uzavřelo své podnikání zhruba 3000 podniků,“ řekla pro iRozhlas.cz výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Tak či tak v České republice kouří na 2,3 milionu lidí, kteří za jeden rok stihnou vykouřit 21 miliard cigaret. Z tohoto počtu na následky kouření zemře ročně 16 tisíc občanů, v průměru tedy 43 lidí denně.

Domů
Sdílet
Diskuse