Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2018 15:18
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Metro D bude bez řidiče, schválila novela. Jak samořídící systém funguje?

TECH ČESKO
Uložit Uložené

Praha se čtvrtou linkou metra přiblíží světu.

To, co se o pražském metru linky D už v minulosti tušilo, se stane realitou. Modrými stanicemi budou projíždět vagony vlaků, které povede zautomatizovaný systém bez jakékoli lidské obsluhy. Byla totiž odsouhlasena novela o drážním zákoně, umožňující tento typ provozu.

Vlaky se v takovém případě řídí z operativních center u stanice Nádraží Krč. Ze začátku by mělo jezdit šestnáct vlakových souprav bez řidičů. Pomoct mají extrémně vytíženému céčku. Automatizovaná alternativa metra vede podle společnosti Siemens k úspoře energie až 15 %, a to díky efektivnějším rozjezdům a dojezdům do stanice. 

Metro D bude bez řidiče, schválila novela. Jak samořídící systém funguje?

Alternativu už využívá mnoho evropských měst. Mezi jinými např. Barcelona, Řím, Paříž, Londýn, Budapešť nebo Norimberk. Vstup do kolejiště chrání sklo se samootevíracími dveřmi. Vagony jsou většinou průchozí od jednoho konce k druhému, kde jsou také přední a zadní okna, přes které se může cestující kochat rychlou jízdou, která je plynulejší. Budapešť díky tomuto systému zkrátila intervaly vlaků ze 135 na 100 sekund.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Půjde o spolehlivější systém řízený daty, takže v případě špiček může automaticky nasadit kratší intervaly a vybavit třeba také posilovací soupravu, což je dosud kvůli zákoníku nemožné. Koncerty nebo mimořádné akce ve městě už by nebyly žádný problém. Stejně tak doba stání soupravy ve stanici je řízena předchozími datovými informacemi o vytíženosti jednotlivých časových rámců. Na tomto obrázku je pro představu metro v Madridu.

Metro D bude bez řidiče, schválila novela. Jak samořídící systém funguje?
Zdroj: Bublegun/Wikimedia Commons

První etapa stavby toho českého metra, tedy od stanice Pankrác po Depo Písnice, by měla být zahájena okolo roku 2019 a projet bychom se po ní mohli po jejím odhadovaném dokončení, někdy v průběhu roku 2023. Momentálně je stavba ve fázi výkupu pozemků, což její další rozvoj zásadně brzdí.

Po výstavbě první etapy následuje další do stanice Náměstí Míru. Dráha z Písnice na Vinohrady by měla stát 50 miliard korun a pak, pokud vše půjde, jak má, bychom se mohli dočkat stanic vedoucích přes Žižkov až do Vysočan. Nové stanice včetně map a veškerých informací o nich si můžeš přečíst v našem článku.

Domů
Sdílet
Diskuse