Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2018 10:03
Čas čtení 0:00
Sona O.

Spokojenost v sexuálním životě možná vůbec nesouvisí s tvým vzhledem, ale psychikou. Jací lidé jsou v posteli nejspokojenější?

ZAJÍMAVOSTI SEX
Uložit Uložené

Dle výzkumu psychologů může za spokojenost v posteli jedna lidská vlastnost.

Myslíš si, že za dobrý sex mohou v první řadě fyzické predispozice nebo obratnost partnerů? Možná tě vyvedeme z omylu. Podle psychologů na univerzitě Ruhr v Německu má naše osobnost na svědomí i výkon v posteli. Vyplývá to ze studie publikované v Journal of Sex Research.

Do experimentu se zapojilo 964 Němců, 98 % tvořili heterosexuálové. Výzkumníci se jich ptali na intimní otázky z jejich sexuálního života, například zda jsou se sexem spokojeni, jak snadno se vzruší, zda se během aktu cítí uvolněně a jak hodnotí svůj vlastní výkon.

Pak dali dobrovolníkům vyplnit známý psychologický test Big 5. Ten se zaměřuje na 5 znaků lidské osobnosti, a to na introverzi/extroverzi, svědomitost/nepořádnost, přívětivost/sobeckost, otevřenost novým věcem/uzavřenost a neurotismus/klid.

Spokojenost v sexuálním životě možná vůbec nesouvisí s tvým vzhledem, ale psychikou. Jací lidé jsou v posteli nejspokojenější?
Zdroj: unsplash.com

Podle výsledků studie to překvapivě vypadá tak, že nejspokojenější se svým sexuálním životem jsou svědomití lidé. Psychologové samozřejmě spekulovali nad tím, jak je možné, že právě tato charakteristika je rozhodujícím ukazatelem toho, zda je člověk sexuálně spokojen.

Doporučeno
Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj 6. dubna 2024 9:00

Nakonec se shodli, že svědomití lidé jsou pozornější ke svým partnerům, přemýšlejí nad tím, co dělají a druhého se snaží co nejlépe uspokojit. Rovněž, pokud se ve vztahu vyskytnou nějaké problémy jak po sexuální, tak i po emocionální stránce, mají větší touhu je vyřešit a případné chyby napravit.

Naopak nejhorším ukazatelem bylo vysoké skóre v oblasti neurotismu, tedy emocionální nestability. Takové typy mají větší strach otevřeně mluvit o problémech nebo bývají naopak až příliš kritičtí. Své vlastní citové problémy přenášejí jak na partnera, tak i do postele.

Domů
Sdílet
Diskuse