Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2018 16:46
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Teprve 23letý Nizozemec spouští obrovský projekt na čištění oceánů. Velké plovací sítě nás mají zachránit před plasty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ekolog Boyan Slat stojí v čele pořádně odvážného projektu.

Již v roce 2015 jsme těinformovali o plánech mladého nizozemského ekologa Boyana Slata, kterému se podařilo zkonstruovat revoluční čisticí zařízení. Odpad dokáže sbírat přibližně 7000krát rychleji a 30krát levněji než jiné metody. Ke všemu používal dlouhé plovací sběrače s rozpětím přibližně dvou kilometrů. 

Těmi jednoduše čistí oceán, stejně jako fungují například stěrače na autě. Momentálně 23letý Boyan nazval celý projekt The Ocean Cleanup, i když se událo mnoho technických změn. Z původních dvou kilometrů se rozpětí zkrátilo na asi šedesát metrů, ale plovacích „stěračů“ bude postupně více. Odpad budou lapat do nylonových sítí a o jejich pohyb se postarají mořské proudy.

Spuštění projektu je naplánováno už na 8. září, kdy budou sítě vypuštěny do vod Tichého oceánu a my se už nemůžeme dočkat výsledků této fantastické iniciativy. Na výsledky a zjištění, zda je celá metoda vůbec efektivní, si musíme ještě počkat – sítě byly zatím testovány pouze v minimálním množství v Japonsku.

Domů
Sdílet
Diskuse