Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2018 10:38
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Evropská komise podává návrh na zrušení střídání letního a zimního času

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pokud ho schválí parlament a členské státy, zimní čas se stane minulostí.

Možná jsi zachytil průzkum Evropské komise, který se snažil zjistit názory lidí na změnu letního času na zimní a opačně. Zapojilo se až 4,6 milionu obyvatel EU, přičemž až 80 % souhlasí se zastavením středání zimního a letního času.

Průzkum však není referendem a žádným způsobem není závazný – slouží jen ke zjištění veřejného mínění, kterou se parlament a komise mohou, ale i nemusí řídit. Evropská komise se však rozhodla pro první možnost, protože ještě dnes má v plánu schválit návrh na zrušení každoročního přechodu mezi časy.

Návrh musí ještě odsouhlasit parlament a pak jednotlivé členské státy. Cílem je, aby byla v otázce časů Evropa jednotná, každý stát by tak měl souhlasit. Pokud se tak stane, hlavním časem se stane ten letní.

Problém se střídáním časů si Evropská komise uvědomuje už dlouho, samotný průzkum pramení z únorové studie, která měla posoudit přínosy a rizika střídání časů.

Evropská komise podává návrh na zrušení střídání letního a zimního času
Zdroj: pixabay.com
Domů
Sdílet
Diskuse