Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2018 12:33
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Feministky kritizují Apple za to, že vyrábí iPhony příliš velké pro průměrnou ženskou ruku

ZAJÍMAVOSTI FEMINISMUS IPHONE
Uložit Uložené

Kalifornská společnost momentálně čelí kritice ze strany žen.

Společnost Apple odhalila nové telefony ve velkém stylu. Zjevná část zákazníků však cítí křivdu, protože designéři očividně nemají čas přemýšlet nad tím, kdo nejvíce telefony s nakousnutým jablkem využívá.

Na Apple se snesla vlna kritiky ze strany feministek poté, co aktivistka Caroline Criado Perez zveřejnila na svém Twitteru příspěvek o svých zdravotních problémech spojených s používáním většího iPhonu.


Stěžovala si na syndrom RSI, a tedy poškození z opakovaného namáhání, který se u ní objevil po změně telefonu z iPhonu SE na iPhone 6. Varuje, že příliš velké telefony negativně ovlivňují zdravotní stav ženských rukou, protože ty prostě nebyly připraveny na obrovské displeje.

Doporučeno
„Incest je geneticky špinavý, ale přesto bych potrat vnímal jako neetický.“ Co si myslí lidé z Hnutí pro život? „Incest je geneticky špinavý, ale přesto bych potrat vnímal jako neetický.“ Co si myslí lidé z Hnutí pro život? 11. dubna 2024 9:00

Caroline se nelíbí, že ženy platí stejné ceny jako muži za produkt, který jim vlastně do rukou ani nepasuje. Apple přitom oznámil konec výroby iPhonu SE, což aktivistku rozzlobilo ještě víc.

Ke kritice se přidala i Zeynep Tufekci. Nejprve citovala šéfa marketingu v Apple Phila Schillera, který tvrdil, že společnost chce pomocí nových technologií pojmout co největší počet zákazníků. Skutečnost podle ní vypadá jinak.


Apple nejenže nebere ohled na velikost ženských rukou, ale celkově odsouvá ženy do pozadí. Ve své nové centrále za 5 miliard dolarů prý nemá ani centrum pro děti, kam by ženy v zaměstnání mohly své ratolesti dočasně odnést.

Aktivistka Sophie Walker z Women’s Equality Party zase připomněla rozdíl mezi platy mužů a žen v britské pobočce Apple na úrovni 24 procent, zatímco muži ještě dostávají bonusy vyšší o 56 procent. Kritiku shrnula slovy, že chlapci v Apple jsou očividně posedlí velikostí, ale občas záleží i na výkonu.

 

Domů
Sdílet
Diskuse