Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2018 9:48
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Tanzanie vytvořila speciální útvar, který bude „lovit“ homosexuály

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Východoafrická země se svými metodami vrací do středověku.

Zatímco se v Česku rozhoduje o manželství i pro gaye a lesby, v mnoha zemích světa jsou sexuální menšiny stále tvrdě perzekvovány. Jednou z nich je Tanzanie, v níž je homosexualita ilegální a trestaná až třicetiletým vězením.

Proti gayům a lesbám je tam postaveno i veřejné mínění, ve výzkumu z roku 2013 vyšlo, že si 95 % Tanzanců myslí, že homosexualita není akceptovatelná.

Bez protestů tak mohl být ustanoven speciální útvar, který má sexuální menšiny potlačovat. Úřadovat začne příští týden. Mezitím mají Tanzanci od nynějška možnost nahlašovat lidi ze svého okolí, které podezřívají z homosexuality.

Už v úterý se Paul Makonda, regionální komisař za Dar es Salaam, nechal slyšet, že místní obyvatelé poslali už 5 763 udání, která obsahovala více než 100 jmen

Nově sestavený tým o 17 členech bude kromě zatýkání a výslechů nahlášených osob taktéž kontrolovat sociální média. Vláda Johna Josepha Magufuliho tak pokračuje ve snaze potlačit LGBT komunitu, která se už do nynějška musela skrývat a vyhýbat veřejnému prostoru. 

Tanzanie vytvořila speciální útvar, který bude „lovit“ homosexuály
Zdroj: Dan Kitwood / Getty Images

Vládní prohlášení navíc legitimizuje již existující napadání homosexuálů. V Tanzanii je podle aktivistů za práva homosexuálů běžné, že jsou tito lidé napadáni vícečlennými skupinkami. Protože je ale homosexualita ilegální, nemohou napadení nahlásit na policii. Nikdo jim nepomůže.

O situaci v Tanzanii nejlépe vypovídá průzkum Erina Kilbridea pro Front Line Defenders. V něm vyzpovídal 80 členů tanzanské LGBT komunity, přičemž vyšlo najevo, že všichni kromě dvou byli znásilněni nebo sexuálně napadeni policií v cele. Jedna žena prozradila, že byla policií donucena, aby se plazila kanalizací města Mwanza. 

V zemi nadále platí zákon z britské koloniální éry, který mužské homosexuály odsuzuje až ke 30 letům za mřížemi. Situace se v novém tisíciletí zlepšovala, ale kampaň prezidenta Johna Magufuliho z posledních let vrátila situaci do extrému. Dokonce se nechal slyšet, že i krávy odmítají homosexualitu

Zavedení nového útvaru, který bude homosexualitu potlačovat, je jen příkladem eskalace dlouholeté strategie.

Domů
Sdílet
Diskuse