Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2018 15:04
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Rockstar Games prodalo 100 milionů kusů GTA V. Lépe už na tom jsou jen dvě hry

TECH ROCKSTAR GAMES
Uložit Uložené

Největší AAA hra historie, kterou už zřejmě nic nepřekoná.

Bylo to jen otázkou času. Všichni si byli vědomi, že se největší AAA hra historie pomaličku šplhá k tomuto číslu. Take-Two ale nyní oficiálně oznámilo, že do obchodů poslali již více než 100 milionů kopií Grand Theft Auto V! Vzhledem k blížícímu se Černému pátku se během pár dní/týdnů dostane více než 100 milionů i přímo k hráčům.

Jak je to možné? Rockstar totiž zvolilo geniální plán, se kterým pravděpodobně sklidí úspěch i v dalších letech. Vydat velkou hru na current gen konzole, o rok nato na PC a následně poslat mezi hráče i next-gen port.

GTA V tak dostalo hned tři verze a silně se spekuluje, zda se nějakým zázrakem nepodaří titul portnout i na Switch. Nepochybně by se tam krásně prodával. Další GTA na konzoli od Nintenda už určitě kvůli hardwarovým nárokům nedostanou.

Prodejům pomohl i šílený hype před, během a po launchi. Nemluvě o nepopiratelné kvalitě singleplayeru. A pak je tu taková drobnost jménem Online. Multiplayer mód firmě vygeneroval již stovky milionů dolarů a Rockstar pro něj vydává nový obsah téměř nepřetržitě. Nikdo si netroufal říci, že bude až tak úspěšný a tak dlouho podporovaný. Kvůli jeho úspěchu se zrušila i plánovaná singleplayerová DLC.

Je to jednoduché. Koupíš si Xbox nebo PS4 a jednoduše k tomu jde i GTA V. Dnes je jen velmi málo hráčů, kteří si hru nepořídili nebo alespoň nezkusili. Bylo by zajímavé vědět, kolik hráčů už hru zapnulo, protože bazarovky se do prodaných kopií samozřejmě nepočítají. GTA V se bude šíleně prodávat ještě pár let. Nakonec, i 5 let po vydání se každý týden/měsíc objevuje v žebříčku 10 nejprodávanějších her, většinou v první pětce.

Doporučeno
KVÍZ: GTA III slaví 20 let, letos se dočkáme i remasteru. Jak dobře si hru pamatuješ? KVÍZ: GTA III slaví 20 let, letos se dočkáme i remasteru. Jak dobře si hru pamatuješ? 22. října 2021 15:30

Myslíme, že můžeme bez obav tvrdit, že podobného úspěchu již nedosáhne žádná jiná hra. Možná se to podaří překonat s GTA VI, které přijde až na příští generaci konzolí (Rockstar nemá kam spěchat a navíc jim vývoj her trvá zatraceně dlouho).

Rockstar Games prodalo 100 milionů kusů GTA V. Lépe už na tom jsou jen dvě hry

Museli by ale zopakovat podobný marketingový model, což bude nesmírně náročné. GTA V je prostě legenda, král videoher a nic na tom nemění ani fakt, že je stále „jen“ 3. nejprodávanější hrou.

Na prvním místě je Tetris (musíme ale počítat všechny možné verze a druhy této hry), no a na druhé příčce svítí Minecraft se 150 miliony prodaných kusů. Samozřejmě, v tomto případě pomohly i verze pro Switch, mobily, tablety a podobně. I tak ale jde o neuvěřitelně šílenou sumu. Bude zajímavé sledovat, kde se až čísla GTA V zastaví. V konečném důsledku může překonat i prodeje samotné konzole PS4.

GTA V je fenomén i v rámci vlastní série. S dosavadním úspěchem má větší prodeje než GTA III, Vice City, San Andreas a GTA IV dohromady. Celá hlavní 3D série tak může jen potichoučku přihlížet.

Na závěr tu ještě máme zprávu, že Red Dead Redemption 2 se do obchodů expedovalo 17 milionů kusů. Během 8 dní se tak prodalo o přibližně 2 miliony více než v případě prvního dílu během 8 let. S příchodem Online budou tato čísla ještě růst, a přestože hra nedosáhne úspěchu GTA V, půjde o další továrnu na peníze a enormní videoherní jev. A docela zaslouženě, jak se dočteš v naší recenzi.

V ní sice leccos vývojářům vyčteme, ale zároveň oslavujeme kvality hry. Pokud máš rád westernové prostředí a výtečně navržený open world, nemáš o čem přemýšlet. Navíc tu je skvělý příběh se špičkově napsanými postavami a závěr, který tvé oči nenechá suché. Jméno Arthur Morgan se zapíše do dějin a stejně jako v mém případě, i u mnoha jiných půjde o jednu z nejlepších videoherních postav vůbec.

Rockstar Games prodalo 100 milionů kusů GTA V. Lépe už na tom jsou jen dvě hry
Zdroj: AMC
Domů
Sdílet
Diskuse