Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2018 10:33
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Je 20krát rychlejší než zvuk a srovná se zemí celé město. Ruská armáda začne používat novou raketu

TECH
Uložit Uložené

Do provozu bude uvedena už v příštím roce.

Přestože se svět stále komplexněji propojuje a mizí několik dlouhověkých překážek, stále zůstávají věci, které se nemění.

Jednou z nich je i nekonečný závod ve vyzbrojování a představování stále lepších a vyvinutějších zbraní. Již několik let máme na armádní scéně známé stálice. Spojené státy americké, Ruská federace, Čína, Izrael, Saúdská Arábie a mnoho dalších. Bohužel, ne všude ve světě je situace klidná a jak se říká, připraveným přeje štěstí.

Někdo moudrý jednou řekl: „Jaderné zbraně jsou nejlepší zárukou míru na Zemi.“  Podobného hesla se drží i největší země na světě. Ruská armáda nejnověji finišuje s vývojem bomby schopné srovnat se zemí celé město. Systém dostal pojmenování Avangard.

Je 20krát rychlejší než zvuk a srovná se zemí celé město. Ruská armáda začne používat novou raketu
Zdroj: NASA/Bill Ingalls

Nová mezikontinentální balistická střela byla vojenskými odborníky pravidelně zkoušena již od roku 2004 v jednom z komplexů v moskevské oblasti. Dlouholetá výroba zbraně se tak chýlí ke konci a v příštích měsících se zařadí do výzbroje ruské armády. Jak bude fungovat?

Hlavice se vynese do výšin atmosféry, kde se následně odpojí. Po vypuštění bude schopna letět 20krát vyšší rychlostí než zvuk. Zároveň se s ní bude dát manévrovat a podle vyjádření Rusů by bylo pro jakýkoli protiraketový systém velmi obtížně ji zneškodnit. Může se jim buď klasicky vyhnout nebo bude těžko detekovatelná pro různorodá obranná zařízení. Při své rychlosti dokáže obletět Zemi za 30 minut.

 

Sám Putin ji přirovnal k meteoritu. Avangard bude schopen nést až 2 megatuny jaderné nálože. Nové ruské rakety se budou nacházet ve městě Orenburg na jihu země u hranic s Kazachstánem. V případě jejich použití dokáží napáchat velmi velké škody. Nejen silným nárazem při zmíněné vysoké rychlosti, ale strach vzbuzuje i následný výbuch jaderné nálože.

Domů
Sdílet
Diskuse