Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2019 12:51
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Evropský parlament vyzývá, aby státy využívaly marihuanu k lékařským účelům. Slova adresoval i Česku

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Jak se v tomto směru zachová naše země, je otázkou.

V rámci jednotlivých legislativních úprav států Evropy lze pozorovat diametrálně odlišné zákony. Evropská unie se však v určitých případech snaží země EU motivovat k podobným postojům.

V nedávném případě tak učinila prostřednictvím nelegislativního usnesení Evropského parlamentu, který vyzval Evropskou komisi a vnitrostátní orgány států, aby jednoznačným způsobem určily hranici využívání marihuany pro lékařské a jiné účely.

Europarlament také státy Unie, včetně Česka, vyzval k podpoře výzkumu a inovací projektů, které se zabývají užitím marihuany pro léčebné účely.

Parlament je dále názoru, že na léky vyráběné z konopí by se měl po jejich schválení a prokázání účinnosti vztahovat systém veřejného zdravotního pojištění tak, jako je tomu i u běžných léků.

Doporučeno
Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) 25. července 2023 6:00

Poslanci Europarlamentu vidí možná pozitiva zejména v kvalitnější úpravě daných léků a v omezení černého trhu. Tyto změny by mohly být pro stát následně výhodně i v rámci získávání financí z veřejných příjmů.

Ve své zprávě Europarlament nezapomněl opomenout ani pozitivní účinky konopí, mezi které zařadil potlačování nechutenství k jídlu při AIDS, zmírňování příznaků mentálních poruch (Tourettův syndrom, psychóza) a podobně. Informaci o této výzvě přinesl portál Euractiv.

Domů
Sdílet
Diskuse