Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2019 14:27
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Kdo je Billie Eilish a proč je jednou z nejvyhledávanějších interpretek současnosti?

Kdo je Billie Eilish a proč je jednou z nejvyhledávanějších interpretek současnosti?
Zdroj: Instagram
HUDBA
Uložit Uložené

Vzorem dnešní mladé generace je ulítlá, ale po hudební stránce dokonalá 17letá zpěvačka.

Pokud jsi ještě nikdy neslyšel jméno Billie Eilish, popřípadě netušíš, o koho jde, jsi už pravděpodobně starý. Bohužel, řekněme si pravdu, nikdo z nás nemládne, vzhledem k tomu není vždy snadné včas zaregistrovat vycházející hvězdičky, hudební scéna se totiž obměňuje nezastavitelnou rychlostí.

Billie Eilish je nejvíce diskutovanou teenagerkou současnosti. Idol dnešní generace mladých dívek, které ji kromě samotné hudby a myšlenek mluvícím jim přímo ze srdce zbožňují i díky jejímu originálnímu stylu oblékání a rebelské povaze, je největší senzací v hudebním průmyslu za posledních několik let.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BILLIE EILISH (@wherearetheavocados) on

Než se stala slavnou

Její rodiče jsou herci Maggie Baird a Patrick O'Connell, Billie a její bratr Finney vyrůstali v čtvrti Highland Park v Los Angeles, vzdělávali se doma. Oba už odmalička studovali hudbu, Billie navíc i tanec.

Je fanynkou umělců jako A$AP Rocky, Lana Del Rey, Earl Sweatshirt, Drake nebo Ski Mask The Slump God, jejím nejoblíbenějším interpretem a zároveň největší inspirací je však Tyler, the Creator. Pro Teen Vogue se vyjádřila následovně: „Tyler,the Creator si dělá, co chce, a nezáleží mu na tom, zda to bude fungovat, nebo ne, což zcela obdivuji.“

Texty psala už v útlém věku, jedním z jejích prvních byla záležitost Fingers Crossed -romantická skladba zasazená do zombie apokalypsy, kterou však s odstupem času Billie považuje za trapnou.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BILLIE EILISH (@wherearetheavocados) on

Skladba Ocean Eyes

Billie není jen zpěvačka, ale i tanečnice. Pro svého učitele tance měla ve čtrnácti letech připravit skladbu, na kterou následně spolu navrhnou taneční choreografii. Vzniká popová balada Ocean Eyes, kterou původně napsal její bratr Finney O'Connell pro svou skupinu, nakonec se však rozhodl věnovat ji jí. Sám totiž věděl, že v ženském provedení bude ještě o něco dojemnější.

V listopadu roku 2015 ji sourozenci nahráli na Soundcloud. Skladbu začalo zničehonic sdílet obrovské množství lidí, ze čtrnáctileté Billie se přes noc stala hotová hvězda. Okamžitě se jí chopil schopný manažer, který s ní spolupracuje dodnes.

Se svým bratrem se pochopitelně okamžitě pustili do práce. Netrvalo dlouho a na světlo světa se dostává skladba Six Feet Under o nešťastné lásce, o jejím bývalém příteli a o zlomeném srdci.

Časem podepsala smlouvu se světovým vydavatelstvím Interscope Records a skladba Ocean Eyes se stala součástí soundtracku k stejně dojemné seriálu 13 Reasons Why. Čtrnáctého ledna roku 2017 vychází EP s několika remixy této skladby a v tomto momentě na ni hledí všechny oči.

Billie Eilish si v žádném případě nebere servítky, není klasickým příkladem roztomilé teenagerovské hvězdičky, ve svých textech a výpovědích dokáže šokovat a překvapit i náročného posluchače.

V kontrastu s jejím andělským hláskem připomínajícím Lanu Del Rey, jednu z jejích největších inspirací, znějí skladby se sadistickým podtónem a sexuální narážky nezvykle, do určité míry až překvapivě. V jednom ze svých největších hitů s názvem Bellyache se například vžila do role psychopatky, která právě vyvraždila své přátele a následně svádí vnitřní boj sama se sebou.

„Vždycky jsem chtěla být tou špatnou v každé hře, kterou jsem hrála. Zlí byli vždy nejvíce cool. V reálném životě však nejsem zlá, dovolte mi tedy alespoň nasadit si tuto masku. Psaní je totéž jako hraní hry. Můžete být kýmkoliv chcete,“ vyjádřila se na adresu své tvorby pro The Fader.

EP Don't Smile at Me

V srpnu roku 2017 vydává debutové EP s názvem Don't Smile at Me obsahující několik předešlých singlů Ocean Eyes, Bellyache, Watch a idontwannabeyouanymore. Skladba My Boy se stává soundtrackem k dalšímu teenagerovské dramatu, k seriálu Shadowhunters, ruku k dílu později přidává i světoznámý raper Vince Staples. Celý projekt produkoval její bratr, texty psali společně.

EP je nasáklé dojemnými baladami s úvahami o fiktivních situacích, do kterých se snaží vcítit, jiné jsou autentickou výpovědí o nešťastné lásce. Skladby pořádně zatočí s emocemi posluchače, fungují jako kniha, každý si příběh představí po svém na základě vlastních zkušeností.

Po hudební stránce propojují prvky RnB a hip-hopu a různé zvuky každodenně používaných předmětů. Spolu se zasněným vokálem zpěvačky představují skutečně unikátní projekt, který si svůj úspěch právem zasloužil.

O názvu se velmi stručně vyjádřila pro portál Harper's Bazaar: „Nerada se usmívám. Cítím se při tom slabá a bezmocná. Vždy jsem taková byla... Neusmívá se ani na žádných fotografiích. Pokud se podíváte na můj Instagram, mám věčně ‚resting bitch face‘ a myslím si, že působím pořád smutně.“

Mimochodem, EP má dohromady více než miliardu streamů.

Studiové album

Po vydání zmíněného EP má Billie Eilish našlápnuto na opravdu slibnou kariéru. Rok 2018 patřil právě jí a vytěžila z něj maximum. Úspěšné tour ve Spojených státech amerických a dojemná skladba se světoznámým zpěvákem Khalidem, která se opět stává součástí soundtracku k druhé sérii 13 Reasons Why, ji vystřelují na hudební vrchol. Stává se z ní superstar.

Vzhledem ke svým úspěchům v březnu téhož roku avizuje přípravu studiového alba s tajemným názvem When We All Fall Asleep, Where Do We Go? a první singl You Should See Me in a Crown vychází v červenci.

Dechberoucí synťáky a rychlé hajtky v kombinaci se zvuky broušení nožů a zpíváním v šepotu z ní dělají skladbu, ze které tuhne krev v žilách. Později byla s patřičně strašidelným vystoupením představena i v show Ellen DeGeneres.

Druhým singlem v pořadí je skladba When the Party's Over s metaforickým a do určité míry znepokojujícím videoklipem, na jaké jsme u mladičké zpěvačky zvyklí.

Se třetím se už přesouváme do probíhajícího roku. Skladba Bury a Friend s industriálním elektronickým instrumentální a s jejím charakteristickým vokálem navnadí snad i toho největšího pochybovače, aby byl na album upřímně zvědavý.

Zajímavostí je přítomnost neznámého britského interpreta vystupujícího pod pseudonymem Crooks, který Billie spolu s neobvyklým popisem neustále označoval ve svých příspěvcích na Instagramu, než si ho opravdu nevšimla a nerozhodla se s ním spolupracovat, což dokazuje její originální a nepředvídatelný styl.

Spolu se skladbou se spouští předprodej alba, jehož datum vydání připadá na 29. března 2019.

Dosud posledním, čtvrtým singlem je skladba s příznačným názvem Wish You Were Gay, vypovídající o neopětované lásce. Ještě čtrnáctiletá Billie se totiž jednoho dne zahleděla do chlapce, který si jí absolutně nevšímal, kvůli tomu doufá, že je objekt jejího zájmu homosexuál, aby k tomu měl patřičný důvod.

Domů
Sdílet
Diskuse