Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. března 2019 14:44
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Celý 1 měsíc jsem jedl výhradně maso. Zažil jsem výzvu, která můj život, psychiku i peněženku neuvěřitelně omezovala

Celý 1 měsíc jsem jedl výhradně maso. Zažil jsem výzvu, která můj život, psychiku i peněženku neuvěřitelně omezovala
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Výzva, která byla na měsíc nejvíce omezující v mém životě.

Zdravý člověk by měl mít rozmanitý jídelníček, pomocí kterého denně přijme dostatečné množství kalorií a živin, aby jeho tělo fungovalo naplno. Vydržel bys však celý měsíc jíst jen maso? Ani já jsem si nepředstavoval, že bych se pustil do masové diety, popravdě jsem o ní až do února tohoto roku ani neslyšel. Vše se změnilo, když jsem na našem YouTube narazil na rozhovor s řečníkem Petrem Márou.

Ten se dnes již více než 300 dní stravuje výlučně masem, což v praxi znamená, že z jídelníčku vyloučil všechny pokrmy rostlinného původu a konzumuje výhradně živočišnou potravu. Mára v našem rozhovoru konstatoval, že takový jídelníček by člověku mohl připomínat stravu, kterou jedli naši předkové před tisíci lety, když jsme ve skupinách ulovili mamuta a pak si ho vychutnali na ohni.

Já jsem se jím proto nechal inspirovat. Na jedné z redaktorských porad jsem souhlasil s tím, že si na měsíc omezím jídelníček a naběhnu na takzvanouCarnivore diet“, jak zní její anglické pojmenování. Nevěděl jsem, co mám očekávat, ale myslel jsem si, že přeci jen nepůjde o výzvu, která by mi měla radikálně změnit život. Nemýlil jsem se, avšak lehké to nebylo.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak jsem se k měsíční masožravé výzvě nechal přemluvit;
  • co všechno můžeš na masožravé dietě konzumovat;
  • kolik jsem vážil, když jsem výzvu začínal;
  • co mi dieta způsobovala v barech a restauracích;
  • jak ovlivnila dieta mou peněženku;
  • kolik kilogramů jsem přibral či zhubl;
  • jaký vliv měla dieta na můj mozek;
  • jaká doporučení mám pro zájemce o masožravou dietu.

 

Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život obmedzovala tak, ako ešte nič nikdy predtým
Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život obmedzovala tak, ako ešte nič nikdy predtým Zdroj: Adam N./REFRESHER


Co je masožravá dieta

Petr Mára sice svou masovou dietu na videu v krátkosti vysvětlil, ale drtivá většina lidí zřejmě netuší, co všechno si můžeš dopřát. Jak jsi už zřejmě pochopil, tato dieta je založena na živočišných produktech.

V praxi to znamená, že jsem mohl jíst jakékoli maso. Osobně mám nejvíce rád kuřecí maso, jenže pro potřeby této diety se mnohem více hodí červené maso, a tedy hovězí a vepřové. Obě možnosti mi chutnají, i když jsem se necpal každý den, a tak jsem hned horlivě hledal, co ostatní můžu sníst.

Samozřejmostí jsou chuťovky jako slanina či klobásy, což mě mimořádně potěšilo, protože vychutnat si slaninu jen tak o samotě bez jakékoliv přílohy pro mě není problém.

Kromě základních druhů masa si do této diety můžeš zahrnout i ryby. Rybí maso je koneckonců stále maso, a tak jsem už přemýšlel nad tím, jak si budu vychutnávat tuňáka z konzervy bez jakékoliv přílohy, což neznělo moc lákavě. Na druhou stranu, v masožravé dietě máš k dispozici také dobroty jako lososa, takže když máš dostatek času a trpělivosti na přípravu, nemusíš se bát, že bys byl hladový.

Zapomínat nesmím ani na vejce. Kdyby nebylo vajec, zřejmě bych se opravdu zbláznil. Vajíčka jsou v masožravé dietě povolena, protože jde o živočišný produkt, a na dochucování svých jídel můžeš používat výlučně sůl a pepř. Všemožné omáčky si budeš muset odpustit.

Co se týče mléčných výrobků jako jogurty, acidofilní mléko, samotné mléko, sýr či máslo, technicky bys je mohl konzumovat, ale většina lidí na této dietě se jim spíše vyhýbá.

Před začátkem své výzvy jsem na internetu hledal názory na mléčné výrobky a hlavním argumentem, proč je v masožravé dietě vyloučit, byl fakt, že obsahují laktózu. Tato dieta se však zaměřuje zejména na to, aby člověk konzumoval téměř výlučně jen pokrmy, které neobsahují zbytečné alergeny a látky, které by mohly dráždit organismus a trávicí soustavu.

Moje úvodní dojmy

Když jsem s výzvou na redaktorskou poradě souhlasil, neměl jsem konkrétní představy o tom, jak bude probíhat. Moji kolegové se mě hned se zájmem začali vyptávat, k čemu jsem se to vlastně nechal přemluvit. Nejčastější otázkou, kterou jsem den co den poslouchal, bylo, zda je moje dieta opakem veganství.

Já osobně s vegany nemám jakýkoli problém a rostlinnou stravu mám rád stejně jako živočišnou, ale je pravda, že lidé žijící na masožravé dietě se veganům mohou zdát jako extremisté, kteří chtějí veganství zdiskreditovat. Záleží přitom na každém člověku individuálně, zda mu více vyhovuje kombinovaný, veganský nebo čistě živočišný jídelníček.

Kromě toho se mě lidé neustále vyptávali, co mohu a co nemohu jíst. Když jsem jim řekl, že si mohu vychutnat volské oko či míchaná vejce, začali se na mě dívat velmi podezřívavě. Přeci jen, název masožravá dieta je trochu zavádějící, a pro větší srozumitelnost by se mohla přejmenovat na živočišnou.

Každopádně, když jsem lidem dovysvětloval, co se chystám udělat, musel jsem se na začátek výzvy připravit. Naneštěstí, nešel jsem na žádné krevní testy, abych mohl z výzvy vyvozovat konkrétní medicínské dopady diety na můj organismus, ale v první řadě jsem se odvážil. Když se začteš do příběhů o masožravé dietě ze zahraničí, tak lidé konstatují, že během několika týdnů opravdu zhubli.

Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život obmedzovala tak, ako ešte nič nikdy predtým
Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život obmedzovala tak, ako ešte nič nikdy predtým Zdroj: Adam N./REFRESHER

Nejde přitom o zázrak, vždyť v masožravé dietě omezuješ příjem sacharidů prakticky na minimum a do popředí přesouváš proteiny a tuk. I když si mnoho lidí může myslet, že čím více tuku přijmeš, tím obéznější budeš, takto přesně to v našem organismu nefunguje.

Kdysi jsem si počítal kalorie. Když jsem s tím začínal, měl jsem v mobilu aplikaci, kde jsem si skutečně zapisoval každé jídlo, abych večer mohl říct, o kolik jsem hranici podlezl nebo překročil.

Postupem času jsem se naučil své porce zhruba odhadovat, ale musím konstatovat, že při masožravé dietě jsem na jakékoliv počítání kalorií zapomněl. Pokud denně nesníš dvě sušenky, nedopřeješ si na snídani dva rohlíky a mezi tím nevypiješ litr džusu, prostě ti ty kalorie z masa či vajec nenabíhají tak rychle, jak bys čekal. 

Začátek nekonečného tuňáka ve vlastní šťávě

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 64077 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kolik kilogramů jsem před začátkem vážil;
  • jak se masožravá dieta nakonec projevila na mé hmotnosti;
  • do jaké míry začala ovlivňovat mou peněženku;
  • jaké má červené maso spojení s rakovinou;
  • jak jsem reagoval na tlak kamarádů v barech u sklenky;
  • co dieta udělala s mým psychickým stavem.
Domů
Sdílet
Diskuse