Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2019 18:44
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Tragédii v ruském letadle mohlo přežít více lidí, kdyby se ostatní nesnažili zachránit zavazadla

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na fotkách a videích máme možnost vidět, jak si zachránění z letadla nesou i své věci. Mrazivé svědectví může být ponaučením pro nás všechny.

Ještě během noci obletěla svět tragická zpráva z Ruska, která se týkala nouzového přistání letadla lokální aerolinky Aeroflot. Podle dostupných informací se stroj Suchoj Superjet 100 musel krátce po vzletu vrátit zpět na dráhu poté, co ho s největší pravděpodobností zasáhl blesk.

Nouzové přistání nepřežilo 41 ze 78 lidí na palubě, protože zadní část letadla začala hořet a pasažéři se nestihli zachránit. Nyní se však dozvídáme i další zajímavosti. Portál HN zveřejnil část výpovědi 34leté letušky Tatiany Kasatkinové, která je v tomto případě hrdinkou.

Doporučeno
Video zachycuje hrozivé momenty během nouzového přistání přímo v letadle: Zahynulo 41 ze 78 lidí na palubě Video zachycuje hrozivé momenty během nouzového přistání přímo v letadle: Zahynulo 41 ze 78 lidí na palubě 6. května 2019 9:12

Otevřeně mluvila o tom, jak vykopla přední dveře v letadle, protože ty nouzové již byly v plamenech. Pasažéři sedící v přední části se však neřídili pokyny, neboť začali zachraňovat svá zavazadla namísto okamžité evakuace. Letuška mluví také o tom, jak je doslova tahala za límce a jednoho po druhém vytlačovala na skluzavku ven z hořící kopy kovu.

V panice a neznalosti pravidel v případě nebezpečí se tedy někteří pravděpodobně zachránili na úkor těch, kteří seděli v zadní části. I portál vesti.ru potvrdil, že někteří cestující zůstali uvězněni, neboť ostatní zdržovali evakuaci vyndáváním zavazadel.

Důkazem jsou také videa svědků, kteří natočili zachráněné s taškami v rukou

Podle novinky.cz nejde o první takový případ. Něco podobného se již stalo například v roce 2016 v Dubaji a v minulém roce v Chicagu. V dohledné době by měla proběhnout i studie k této problematice a také bychom se měli dočkat zavedení vysokých pokut, dokonce až 250 tisíc dolarů pro pasažéra, který by tímto způsobem zdržoval evakuaci.

Právě tento případ z Ruska by mohl být iniciátorem přísnějších pravidel, resp. sankcí. V každém případě se však můžeme poučit všichni a tím máme na mysli i to, že úvodní pokyny letušek při vzletu jsou opravdu důležité a mohou zachraňovat životy.

Domů
Sdílet
Diskuse